*Nettavisen* Nyheter.

To uker gammel baby overlevde jordskjelvet

Foto: ADEM ALTAN (Afp)

Azra ble hentet ut i live etter å ha tilbrakt to døgn i ruinene.

25.10.11 21:31

Redningsmannskaper i Tyrkia har reddet ut et to uker gammelt spedbarn, Azra Karaduman, fra jordskjelvruinene i Ercis tirsdag formiddag.

Både Azra og moren lå innesperret i sitt sammenraste hjem, og etter flere timer med graving klarte redningsmannskapet til slutt å få ut det lille barnet i live, melder nyhetsbyrået AP.

366 omkommet
Hittil er minst 366 mennesker bekreftet omkommet i jordskjelvet som inntraff søndag. Mer enn 1300 mennesker ble skadd i jordskjelvet som ble målt til styrke 7.2, melder BBC.

Mer enn 2000 bygninger kollapset i skjelvet, og redningsmannskaper og sporhunder har kjempet en intens kamp mot tiden for å finne overlevende i ruinene.

Det er fortsatt uklart hvor mange mennesker som er savnet og som ligger under sammenraste bygninger. Men i en bygning frykter de at 50 mennesker er begravd i ruinene, og tyrkiske myndigheter sier tallet på omkomne vil stige ytterligere i dagene som kommer.

Det er byen Ercis, som har en befolkning på 75.000 innbyggere, som er verst rammet av skjelvet.

Massiv kritikk
Myndighetene i Tyrkia har fått massiv kritikk for å ha gjort for lite for de rammede i kjølvannet av katastrofen. Men visestatsminister Besir Atalay, som har ansvaret for redningsarbeidet, sier at de rammede skal få all den hjelp de trenger.

Myndigheten setter dermed opp flere feltsykehus og provisoriske teltleirer i området.

Likevel har flere overlevende klaget over at de ikke får den nødvendige hjelpen.

- Vi tilbrakte natten i svært lave temperaturer ned mot frysepunktet. Vi skalv gjennom hele natten, ingen ga oss noe tepper eller varmeovner. Vi har ikke engang et toalett, sier en kvinne til BBC.

- Folk blir syke. Det er veldig skittent her, sier hun.

Ifølge ubekreftede meldinger blir mange av teltene solgt videre på svartebørsen.

Utsatt for jordskjelv
Skjelvet rammet klokka 13.41 lokal tid (klokka 12.41 norsk tid) og hadde en dybde på 20 kilometer og med episenter 16 kilometer nordøst for Van, ifølge seismologene i US Geological Survey.

Tyrkia er svært utsatt for jordskjelv. To jordskjelv i 1999 med en styrke over 7 tok livet av nær 20.000 mennesker nordvest i landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag