To utviste jemenitter kan bli hentet til Norge

STORSKOG: Grensa mellom Norge og Russland.

STORSKOG: Grensa mellom Norge og Russland. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp / NTB Scanpix)

To jemenittiske asylsøkere som ble sendt med buss ut av Norge over Storskog, blir nå kontaktet av norske myndigheter etter at Utlendingsnemnda vurderer Russland som utrygt returland.

03.02.16 13:46

Begge de to jemenittene var på bussen med 13 enslige menn som ble kjørt ut av Norge over Storskog 19. januar i år.

UDI har bestemt at den ene av dem, Abdullah, skal få komme tilbake til Norge mens saken hans behandles.

Ikke trygt
Onsdag meldte VG at Utlendingsnemnda (UNE) opphever UDIs vedtak som førte til at han ble busset tilbake til Russland.

– Han fikk ikke realitetsbehandlet sin asylsøknad i Norge og ble uttransportert. UNE har omgjort vedtaket og hans søknad skal behandles i Norge. Grunnen er usikkerhet rundt hans situasjon i Russland, hans profil som menneskerettighetsaktivist i Jemen og den generelle sikkerhetssituasjonen i Jemen, sier nemndleder i UNE til avisen.

Kontakter
Mannen er nå utvist fra Russland. Han må ut av landet innen lørdag. Norge har ikke sendt folk tilbake til Jemen siden april på grunn av den farlige situasjonen i landet

Hva som skjer med landsmannen Ahmed, som også ble busset ut 19. januar, er ikke klart.

– Dette blir avgjort etter en samtale med den andre jemenitten, heter det i en pressemelding fra UDI.

UDI understreker at alle saker behandles individuelt, men påpeker at det er en høy terskel i Storskog-sakene da instruksen fra Justisdepartementet er «tydelig på at Russland er et trygt land for de fleste tredjelandsborgere». UDI er nå i dialog med Justisdepartementet om Storskog-returene, heter det.

Ber om stans
Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) ber om stans i hurtigbehandlingen av asylsøkere som Norge vil returnere til Russland. HRW mener Norge ikke kan gå ut fra at Russland er et trygt land for asylsøkere som ikke får sin sak vurdert før de returneres.

– Både FNs høykommissær for flyktninger og Landinfo-kontoret i den norske utlendingsforvaltningen har påpekt mangler ved det russiske asylsystemet som kan forhindre en rettferdig og effektiv behandling av asylsøknader, sier den russiske programdirektøren for HRW, Tanja Lokshina.

Moskva-møte
De to jemenittene som ble busset over Storskog, har fortalt til HRW at de begge ble sendt ut av Norge bare timer før deres visum til Russland gikk ut. Onsdag møttes Russiske og norske myndigheter i Moskva for å komme videre i den fastlåste situasjonen, etter at Russland 22. januar stanset alle returer fra Norge.

– En avtale etter dette møtet må ta hensyn til begge lands forpliktelser til å forsikre seg om at asylsøkernes rettigheter blir ivaretatt, krever Human Rights Watch. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.