RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To varetektsfengslet for medvirkning til drap i Danmark

Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha sett den antatte gjerningsmannen i perioden 16.37 og 04.5
Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha sett den antatte gjerningsmannen i perioden 16.37 og 04.5 Foto: Politiet i København
Sist oppdatert:
To unge menn på 19 og 22 år er varetektsfengslet i ti dager for medvirkning til drap etter terrorangrepene i København.

Påtalemyndigheten hadde bedt om fire ukers varetekt med isolasjon, melder avisen Ekstra Bladet.

- Det sender et signal om at det materialet som er lagt fram, er syltynt, sier en av de siktedes forsvarere, Anders Rohde, til avisen.

Begge mennene nektet straffskyld under det langvarige rettsmøtet.

Omar Abdel Hamid El-Hussein skal være den 22 år gamle gjerningsmannen.

Politiet tror Omar Abdel Hamid El-Hussein var alene om selve angrepene, men flere personer ble pågrepet i saken søndag.

De to varetektsfengslede mennene ble pågrepet henholdsvis klokken 8.14 og 14.50 søndag. De skal ha med «viten og vilje» hjulpet gjerningsmannen, opplyser politiet.

- Skaffet våpen
Begge skal være unge menn med innvandrerbakgrunn, skriver Ekstra Bladet.

De er siktet for medvirkning til drap fordi de skal ha hjulpet 22-åringen med å skaffe våpnene han brukte under angrepene. Et av våpnene er ifølge Ritzau et M95-automatgevær, det danske forsvarets standardvåpen.

- De er ikke siktet etter terrorparagrafen, men for medvirkning til det som har skjedd. Politiet mener de har hjulpet gjerningsmannen med å skaffe våpen og ha gitt ham et tilfluktssted. Det nekter de straffskyld for, sier forsvarer Michael Juul Eriksen til avisen.

Lukkede dører
Mennene er også siktet for å ha skjult bevismateriale. Fengslingsmøtet søndag gikk for lukkede dører av hensyn til etterforskningen.

- Etterforskningen har nettopp startet. Tiden vil vise om noe bekrefter eller avkrefter politiets mistanke. For min klient krever jeg løslatelse, sier Eriksen.

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i angrepene mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge i København i helgen. Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet.

Terrorist dømt for uprovosert vold
Den antatte gjerningsmannen bak terroren i København beskrives som voldelig, ensom, antisemittisk og flink på skolen.

Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) ble løslatt fra fengsel bare for et par uker siden, ifølge avisa Ekstra Bladet.

Her sonet han en dom for grov vold. Tilsynelatende helt uprovosert knivstakk han en ung mann i beinet på et tog i København i 2013.

I retten ga han ikke inntrykk av å være preget av ekstrem religiøsitet, forteller en journalist som fulgte saken.

- Han virket som en mistilpasset ung mann som hadde lett for å ty til vold, sier Jesper Braarud Larsen.

To mennesker ble drept og flere andre såret i angrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København i helgen.


- Hatet jøder
Fraværet av ekstreme holdninger i retten har ført til spekulasjoner om at El-Hussein ble radikalisert i fengselet. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener dette problemet er særlig utbredt i Danmark.

- De såkalte cross-overne, som går fra gjengmiljøene og videre inn i ekstremisme. Det finnes i andre land og, men ikke på samme måte, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dette bildet er av Omar Abdel Hamid El-Hussein inne på et S-tog i København i 2013, da han var etterlyst i forbindelse med en knivstikking.


Tidligere medelever og bekjente beskriver El-Hussein som en gutt som holdt seg for seg selv, var opptatt av islam og mislikte jøder.

- Han elsket å diskutere islam. Spesielt Israel-Palestina-konflikten. Og han var ikke redd for å si at han åpenlyst hatet jøder, forteller en medelev på den videregående skolen i byen Hvidovre til Ekstra Bladet.

Rektoren ved skolen mener imidlertid at El-Hussein var en flink elev.

- Han var en meget dyktig og begavet elev som klarte seg bra rent faglig, sier Peter Zinkernagel til Danmarks Radio.

Politiet i Danmark etterlyser vitner som kan ha sett den antatte gjerningsmannen på vei til det første årstedet lørdag klokka 15.30.

- Føler samme sorg
El-Hussein forklarte angrepet på toget med at han var påvirket av hasj, at han led av angst og at han trodde han tidligere var blitt overfalt av 19-åringen han knivstakk. Dette viste seg ikke å stemme.

Politiet har opplyst at 22-åringen har hatt tilknytning til gjengmiljøer, og at sikkerhetstjenestene har vært oppmerksom på ham. Det er blitt undersøkt om han har fått trening av terrorgrupper i Midtøsten, men opplysningene som er kommet fram så langt, tyder ikke på det.

Les også: - Dette er gjerningsmannen

Les også: Terroren rykker nærmere - norsk politi bevæpnes

Sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jens Madsen, mener El-Hussein kan ha blitt inspirert av terrorangrepene i Paris i begynnelsen av januar.

- Danmark og Frankrike er like nasjoner, vi føler den samme sorgen, men også den samme viljen til å motstå, bekjempe og overvinne terrorisme, sa Frankrikes president François Hollande under en minnemarkering på den danske ambassaden i Paris søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


I likhet med demonstrantene som hadde møtt opp utenfor ambassaden, kom Hollande med følgende erklæring for å uttrykke sin solidaritet: – Jeg er også dansk.

Følg saken live nederst i artikkelen.

Spilte full
Omar Abdel Hamid El-Hussein skal ha spilt beruset for å kunne nærme seg synagogen hvor han skjøt og drepte en jødisk mann, ifølge avisen Politiken.

Kilder forteller til avisen at den væpnede mannen på den måten klarte å komme helt tett på den 37-årige jødiske mannen, som holdt vakt utenfor synagogen, og to politimenn, som skulle hjelpe til med sikkerheten.

Plutselig trakk mannen en pistol, drepte 37-åringen og såret politimennene, ifølge avisens kilder.

Politiets teknikere undersøker inngangen til kulturhuset Krudttønden i Østerbro i København etter attentatet der lørdag ettermiddag.

Bevæpningen av dansk politi reddet liv
At politiet i Danmark er bevæpnet, reddet liv under terrorangrepene i København, mener Politiets Fellesforbund. De mener tiden er inne for permanent bevæpning av norsk politi.

- Vårt hovedargument går på responstid. Ekstreme episoder og hendelser har sjelden noe forvarsel. Situasjonen i Danmark hadde ikke tillatt at man hadde et våpen nedlåst i et skrin i en politibil som sto utenfor, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til Adresseavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

At politiet i Danmark er bevæpnet, reddet liv under terrorangrepene i København, mener Politiets Fellesforbund.


Norges politilederforbund er uenig i Bolstads argumenter.

- Det er sjelden at politiet er på rett plass for å ta våpenet fra hofta når det skjer noe. Ofte har du tid til å bevæpne deg. Så er det fare for at bevæpning kan føre til at også kriminelle bevæpner seg, sier leder Jonny Nauste.

Justis- og beredskapsdepartementet opplyste fredag at våpeninstruksen for politiet endres midlertidig slik at Politidirektoratet kan beslutte bevæpning i inntil tre måneder. Samtidig forlenges den gjeldende bevæpningen fram til 12. april.

Det er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som ligger bak den midlertidige bevæpningen. I den framheves politifolk som et spesielt utsatt terrormål.

PST vurderer tiltak
PST vurderer også hvilke sikkerhetstiltak som kan iverksettes i forbindelse med en utstilling av karikaturtegninger i Drammen.

Rundt 40 tegninger skal vises fram på utstillingen til organisasjonen Universal Tolerance i Drammens Teater i neste uke. Utstillingen «I am Charlie» avsluttes med et seminar der man skal diskutere satirens betydning og presset mot ytringsfriheten, skriver Drammens Tidende.

Blant deltakerne er redaktør Vebjørn Selbekk.

Sikkerhetsvurderingene rundt utstillingen er blitt aktualisert av attentatet i København i helga. Det vil bli gjort «en omfattende sikkerhetsvurdering», ifølge Tom Hinrichsen, sjef for PST i Søndre Buskerud.

- Vi er foreløpig i en fase der vi innhenter mest mulig informasjon, sier Hinrichsen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


(©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere