RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Telemarksavisa)

Toalett-tur på skuter kostet kvinne livet

Sist oppdatert:
22-åring tiltalt for uaktsomt drap etter dødsulykke med snøskuter.

Påtalemyndigheten sier 22-åringen som er tiltalt etter en ulykke med snøskuter i desember i fjor klart kjørte uaktsomt, og at han derfor må fengsles.

Politiadvokat Bjørn Sæter (til høyre i bildet) har lagt ned påstand om at 22-åringen som er tiltalt for uaktsomt drap etter en dødsulykke med skuter i Hjartdal 1. juledag 2010, må dømmes til fengsel i ni måneder.

- Det var helt klart uaktsom kjøring, sa han i sin prosedyre i Aust-Teleamark tingrett torsdag formiddag.

En 19 år gammel kvinne omkom etter en skutertur der både 22-åringen og 19-åringen var påvirket av alkohol, skriver Telemarksavisa.

Drakk tett
Tiltalte selv, flere vitner og sakkyndige gav et rimelig klart bilde av hva som skjedde på den fatale kjøreturen for nesten ett år siden i retten onsdag.

Bortsett fra en ting - hvem som faktisk kjørte skuteren.

Flere ungdommer og voksne var samlet til fest i en oppvarmet garasje i nærheten av Eik-senteret i Hjartdal.

Det skal ha vært opptil 40 deltakere på denne festen og 22-åringen og avdøde kom kjørende til festen på snøskuter - i likhet med mange andre.

På festen konsumerte 22-åringen sju småflasker øl, mens jenta i følge et edru vitne drakk både øl og dram.

Ved ett tilfelle drakk 19-åringen ganske mye rein sprit av ei flaske. Senere utførte promilletester viste at tiltalte hadde 0,99 i promille og to tester på kvinnen viste 1,5 og 1,73 i promille.

Dokjøring
Det vitnet som hadde vært edru på festen kunne også fortelle at hun ved to tilfeller kjørte 19-åringen på sin samboers skuter til sitt eget hus - slik at 19-åringen kunne gå på do.

Avstanden mellom garasjen og huset er 100 meter. En av årsakene til at man ikke gikk til fots var at det var 25 kuldegrader ute. På disse turene bad 19-åringen om å få kjøre skuteren.

- Hun spurte meg flere ganger om å få prøve skuteren, men jeg sa det fikk vente til neste dag da det var lyst. Hun drakk mye og fort denne kvelden. Jeg oppfattet henne som ei jente med godt humør, men jeg så at hun ble full. Hun innrømmet det også selv den ene gangen vi var på do, sa hun.

Både foran og bak
19-åringen hadde et stående tilbud om å bli kjørt på do av denne kvinnen, men på det som sannsynligvis var den tredje do-turen hadde hun antakelig spurt tiltalte om å kjøre henne eller får kjøre selv. I retten i går ble det brukt mye tid på hvem som satt hvor på skuteren og hvem som var fører.

Tiltalte fortalte at når han kjørte på veien likte han å sitte foran og styre. Når han kjørte i terrenget likte han å sitte bakerst for kontrollen sin skyld. På veien til festen hadde tiltalte og avdøde kjørt både på vei og i terreng og de hadde byttet plass ettersom 22-åringen ville. På vei til fest var det den tiltalte som uansett hadde styrt skuteren hele tiden.

Antar jenta kjørte
Om ulykkesturen husket tiltalte bare at han satte seg bakerst. Han husket heller ikke foranledningen til at de to skulle ut og kjøre skuter, men antok at avdøde ville kjøre skuteren på skogsbilveien bort til do.

- Hun satte seg foran og jeg satte meg bak og mer husker jeg ikke før jeg kommer til meg selv i grøftekanten, sa han.

Ett vitne hadde sett deler av turen i mørket og beskrev for retten at det var «en lav skikkelse foran og en høy skikkelse bak» på skuteren. Så hørte hun det smalt.

Det neste tiltalte husker er det som skjer etter ulykken med gjenopplivingsforsøk, ambulanse og politi.

Les flere saker fra Telemarksavisa her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere