RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tobakkselskapene vant

Sist oppdatert:
Floridas høyesterett sendte tobakksaksjene opp, da de fastholdt omgjørelsen av en bot mot tobaksindustrien på 905 milliarder, men motstanderne fortviler ikke.

Det var under en lavere rettsinnstans i 1994 at et søksmål ble fremmet av barnelege Howard Engle, på vegne av ham selv og Floridas rundt 700.000 røykere, mot flere tobbakkprodusenter.

I 2000, mente en jury i Miami at tobakkselskapene benektet farene ved røyking, og avsa en bot til Floridas røykere på svimlende 145 milliarder dollar, eller 905 milliarder kroner, ifølge Reuters. Tobakkselskapene mente at straffen var altfor hard og at flere selskaper kunne gå konkurs som en følge av den.

I mai 2003 ble boten omgjort, da en ankedomstol mente at den var sterkt overdrevet og et bevis på en fortapt jury, melder Bloomberg. I tillegg mente domstolen at røykerne måtte ta søksmålene individuelt og ikke som ett felles søksmål.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens domsavsigelse i Florida kommer etter at høyesterett i Illinois 15. desember i fjor vedtok at sigarettprodusenten Phillip Morris ikke trenger å betale 10,1 milliarder dollar, eller 63 milliarder kroner til brukere av deres light-sigaretter.

- Vi konkluderer enstemmig at erstatningsbeløpet er overdrevent stor, slår domstolen fast i en uttalelse

Ser positivt på det

Høyesterettsdomstolen opprettholder allikevel de fleste av konklusjonene om tobakkens helseskadelige virkninger som at nikotin er sterkt vanedannende, sykdomsfremkallende og at tobakksindustrien har villedet forbrukerne om tobakkens helsevirkninger.

-Dette er en fabelaktig avgjørelse, sa prosjektleder ved et juridisk-universitet i Boston og sigaretthater, Richard Daynard til CNNMoney.com.

Han mener at ettersom retten fastslo at røyk er svært helseskadelig åpner opp for at mange hundretusen nye mennesker kan saksøke tobakkfirmaene.

Pusher aksjekursen

Dagens kjennelse har satt fart på aksjekursene til de aktuelle selskapene. Foruten verdens største sigarettprodusent Phillip Morris og R.J. Reynolds inkluderer de saksøkte Brown & Williamson Tobacco Co., Loews Corp.'s Lorillard Tobacco Co., og Vector Group Ltd.'s Liggett Group Inc.

Aksjene til Altria steg $4.00 til $77.33 opp 6 proent, Reynolds American steg $3.94 til $118.30 opp 4.8 prosent og Loews Corp steg $0.68 til $36.18 opp 2.1 percent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere