Tobarnsmoren Mette Fredriksen (41) ligger an til å bli statsminister i Danmark

Dersom den siste målingen fra Voxmeter og øvrige målinger slår til, og de danske velgerne stemmer som de har sagt at de vil gjøre, vil den 41 år gamle tobarnsmoren Mette Fredriksen fra Aalborg overta som statsminister.

Dersom den siste målingen fra Voxmeter og øvrige målinger slår til, og de danske velgerne stemmer som de har sagt at de vil gjøre, vil den 41 år gamle tobarnsmoren Mette Fredriksen fra Aalborg overta som statsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / NTB Scanpix

Om de siste valgmålingene slår til, vil den 41 år gamle tobarnsmoren Mette Fredriksen fra Aalborg overta som statsminister i Danmark.

05.06.19 10:24

Valglokalene har åpnet i Danmark, der alt tyder på at de borgerlige partiene må gi fra seg regjeringsmakten til venstresiden.

Meningsmålingene har i lengre tid spådd klar seier til Socialdemokratiet og deres allierte i Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

108 plasser til rød blogg

Ifølge den siste målingen fra Voxmeter ligger rød blokk an til å sikre seg 108 av de 175 representantene i Folketinget, noe som i så fall vil være det beste resultatet for venstresiden på nærmere 50 år.

Blå blokk, med statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti Venstre i spissen, ser ut til å måtte nøye seg med 67 representanter.

Dersom denne og øvrige målinger slår til, og de danske velgerne stemmer som de har sagt at de vil gjøre, vil den 41 år gamle tobarnsmoren Mette Fredriksen fra Aalborg overta som statsminister.

Les: «Rød blokk» avviser Løkkes forslag om storkoalisjon i Danmark

Skilt og har to barn

Hun har sittet i Folketinget siden 2001, har vært både arbeids- og justisminister og overtok som partileder i Socialdemokratiet i 2015.

Mette Fredriksen har vært partileder for Socialdemokratiet siden 2015. Hun har vært innvalgt på Folketinget siden 2001, og var arbeidsminister fra 2011 til 2014 og justisminister fra 2014 til 2015 i Helle Thorning-Schmidts regjering.

Fredriksen, som er skilt og har to barn, har en bachelorgrad i administrasjon og samfunnsfag fra Aalborg Universitet og en mastergrad i Afrika-studier fra Københavns Universitet.

Valglokalene stenger klokka 20 og de første valgdagsmålingene er ventet kort tid etter. (©NTB)

Les: Danmark: Rød blokk kan gjøre sitt beste valg på nesten 50 år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.