RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toffa Olsen - trofast tjener

VALLHALL (vif.no): I løpet av sesongen vil vi presentere noen av Vålerengas klubbrekorder i kampprogrammet og her på vif.no. Høyrehalf Thorleif Olsen spilte fast på Vålerenga i 18 sesonger og topper lista over flest obligatoriske kamper for Enga gjennom tidene.

Obligatoriske kamper inkluderer serie-, seriefinaler, bronsefinaler, NM-cup-, Europacup-, Royal League-, kvalifiseringskamper og A-kretskamper (før 1947). Dessverre finnes det ingen komplett lagoppstilling over alle Norgesserie-, cup- og A-kretskamper, men følgende rangering kan allikevel settes opp med største sannsynlighet:

1. Thorleif Olsen ca. 300 (1945-63) 271 bekreftede kamper 43 mulige kamper Maks. 314 kamper

2. Bjarne Hansen ca. 285 (1947-64) 238 bekreftede kamper 55 mulige kamper Maks. 293 kamper

3. Per Knudsen ca. 270 (1954-67) 241 bekreftede kamper 31 mulige kamper Maks. 272 kamper

Høyrehalf Thorleif Olsen.
Høyrehalf Thorleif Olsen.

Høyrehalf Thorleif Olsen spilte fast på Vålerenga i 18 sesonger og topper lista over flest obligatoriske kamper for Enga gjennom tidene. I 1963 spilte han sin siste kamp, nesten 42 år gammel. Det var 20 år etter at han hadde debutert for Vålerengas førstelag i illegale kamper under krigen. Fra Hovedserien ble opprettet i 1948 spilte han 146 toppseriekamper og scora åtte toppseriemål. Bare Tippen Johansen har flere sesonger bak seg som A-spiller i Vålerenga.

”Toffa” måtte vente relativt lenge på en landslagsplass, men da han først slapp til, ble han fast sidehalf. Han var en utrolig nyttig spiller. Toffa var en sliter som aldri ga opp en ball, og var en mester i å bryte pasninger og takle. Sammen med Thor Hernes (Lyn) utgjorde han i en lang periode landslagets faste vinghalfer, og med sine høyst forskjellige spillestiler, utfylte de hverandre perfekt.

Thorleif «Toffa» Olsen kom fra Grønvold, og mora jobba, som mange andre der, på fyrstikkfabrikken. Grønvoldbanen lå rett bak huset der «Toffa» bodde. Det var der «terrieren» la grunnlaget for sine gode fotballferdigheter. Grønvold Idrettslag spilte i AIF før krigen, men ble slått sammen med idrettslagene Bjart og Freidig til Idrettsforeningen B.F.G. (forbokstavene til de tre sammenslåtte idrettslagene) i 1940.

Det var i B.F.G.s mørkerøde trøyer at Toffa spilte før han meldte overgang til storebror VIF etter krigen.

Toffa var en gentleman både på banen og i privatlivet. Han var en mann av få ord, men hadde en fantastisk innsatsvilje og stor fotballforståelse. «Terrieren» spilte 34 landskamper, bare Tippen og Vidar Davidsen har representert klubben flere ganger. I 1957 fikk Toffa VIFs fortjenstemedalje for sin aldri sviktende innsats. Hans parole var handling – ikke ord.

Toffa var liten og vever, han spilte alltid fair, og fikk knapt en advarsel i hele sin karriere. Aldri munnbruk, verken mot lagkamerater eller motstandere.

Einar Bruno Larsen forteller om en gang han virkelig ble satt på plass av Toffa:
"Det var en kamp på Bislett. Jeg fikk ikke til noen verdens ting. Etter hvert ga jeg helt blaffen. Lagkameratene kjefta og jeg tok igjen og ga meldinger tilbake. Ut i annen omgang fikk jeg en pasning fra Toffa som kom litt foran meg, men jeg gadd ikke å anstrenge meg for å nå fram. - Nei, men Bruno, sa Toffa og var oppgitt i stemmen. Da skjønte jeg at jeg hadde gått for langt, når til og med Toffa sa noe. Da skjerpa jeg meg."

Etter at Helmuth Steffens ble oppmann i VIF i 1947, var Toffa fast inventar på laget. Det var gjerne slik at Steffens begynte med å skrive opp nr. 4, Thorleif Olsen, og så fylte han ut de andre plassene etterpå. Men i 1963 var det klart for oppgjørets time. Trass i at Toffa fortsatt var lettrent og nett i kroppen, begynte alderen å hente han inn. Farten var dårligere, og den fysisk harde fotballen hadde gjort sitt inntog. Toffa hadde spilt flere dårlige kamper på rad, og ungdommen banka på døra. Toffa måtte settes ut.

Helmuth visste ikke hvordan han skulle takle dette problemet. I løpet av de siste 16 åra hadde han ikke lest opp en eneste lagoppstilling uten Toffa.

Helmuth hadde med seg en flaske whisky på Valle Hovin den ettermiddagen han skulle kunngjøre lagoppstillingen. Han tok seg en skikkelig støyt. Men nei, motet kom ikke. Han måtte gi lagoppstillingen til Tippen, som var med i uttakskomiteen.

"Du får lese laget du, jeg orker ikke å være her. Men si ifra til Toffa på forhånd."

Tippen ble like forfjamsa, han hadde kjent Toffa fra han var en neve stor og visste hva dette betydde. Helmuth dro fra Valle Hovin før treninga var slutt. Det var den eneste gangen han ikke klarte å gjøre jobben sin.

Thorleif Olsen døde i 1996.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere