*Nettavisen* Nyheter.

Tog står, veier er stengt og kjellere er oversvømt

Foto: Roar Grønstad (RB.no)

Voldsomme nedbørsmengder skaper fullt kaos i deler av Norge. Se bilder av flommen nederst.

22.05.13 14:18

Regn og snøsmelting skaper kaos og forsinkelser. Tog og veier rammes av vannmengdene.

- Det vil regne ganske mye i enkelte deler av landet fra onsdag til torsdag. Prognosene viser at det vil falle 40–60 mm nedbør i Buskerud, Telemark og Oppland i morgen. Det skal med andre ord hølje ned og vil føles ganske vått, sa Storm-meteorolog Lisbeth Håvik til Nettavisen tirsdag.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler om stor flomfare i Sør- og Nord-Norge.

Statens vegvesen følger også flommen tett. Les alt om oversvømmelser, skader og redusert fremkommelighet her.

NVE har sendt ut flomvarsel for Oppland. I varselet er det antatt at Mjøsa vil stige til 6 meter mot slutten av uka, og videre utover uka som kommer. Dette tilsvarer vannstanden som ble registrert under flommen i juni 2011.

- Vi har satt ned en krisestab i forbindelse situasjonen i regionen og følger ekstra godt med på områder der det har gått ras. I tillegg følger vi NVEs prognoser tett for å se hvilke hvor vannføringen kan øke, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Vikheim i Statens vegvesen, region øst til Nettavisen.

Se oversikt over hvilke veier som rammes av flommen nederst i saken.

Sjekk været der du bor

Klikk på bildet for å forstørre.

Togforbindelser stengt
Jernbaneverket opplyste klokken 6.15 onsdag at Dovrebanen er stengt inntil videre på strekningen mellom Eidsvoll i Akershus og Hamar. Årsaken er masseutglidning og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

I 8.30-tiden måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn av vannmengdene.

Men også reisende på Kongsvingerbanen må belage seg på andre transportmidler enn tog onsdag. Like etter klokka 7 ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga på grunn av flom ved sporet. Jernbaneverket jobber i morgentimene på spreng med å organisere alternativ transport for de reisende.

Et ras stanser også Bergensbanen, melder NSB på twitter.

Oslo-toget som gikk fra Bergen klokken 07.58 onsdag morgen har nå stoppet opp. Jernbaneverket regner med at det blir en time forsinket.

- Nå følger vi med på alle banestrekninger. Dovrebanen er verst rammet, men vi har ekstra høyt fokus på Sørlandsbanen. Det er vanskelig å forutse hvor den store dusjen kommer, sier Informasjonssjef Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket til Nettavisen.

Send oss tips og bilder av været! Kontakt vaktsjef@nettavisen.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jernbaneverket

NSB: Jobb hjemme
NSB ber folk som har mulighet til det, om å jobbe hjemmefra.

- Skinnegangen henger i løse luften, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Selv om NSB har ordnet med alternativ transport mange steder, må reisende belage seg på store forsinkelser onsdag. Det er generelt vanskelig å få tak i nok busser og mange veier er stengt, blant annet hovedfartsåren E6.

- NSB oppfordrer de som har mulighet for å jobbe hjemmefra, om å gjøre det i dag, sier Lundeby.

Store problemer på E6
Hedmark politidistrikt opplyste samtidig onsdag morgen at det er mye vann også over E6 ved Stange, noe som førte til enorme trafikkproblemer. De store vannmengdene førte til at E6 måtte stenges ved Espa i 7.30-tiden.

Vannansamlingene på E6 gjør at bilister som kommer sørfra onsdag morgen og formiddag må følge fylkesvei 35 mot Hønefoss, deretter riksvei 4 mot Gjøvik og så videre E6 mot Lillehammer. Sørgående trafikk på E6 blir ledet enten via riksvei 3 eller 25 til Elverum og deretter riksvei 2 til Kongsvinger og E16 til Kløfta.

- Politiet får flere meldinger om skader og redusert fremkommelighet på veier i hele Hedmark på grunn av store nedbørsmengder, opplyser politiet på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Er du rammet av flom eller uvær? Kontakt vaktsjef@nettavisen.no

Gir blaffen
Politiet er hoderystende oppgitt over mange bilister som velger å ignorere skiltingen langs E6 for alternative omkjøringsveier, og isteden velger å fortsette ferden på E6 mot sperringene i Stange kommune.

I samme område, på gamleveien mellom Espa og Skaberud, var veien tidlig onsdag morgen nesten ikke fremkommelig på grunn av rasmasser, opplyser politiet.

Hedmark politidistrikt opplyser også at det tidlig onsdag morgen kom meldinger fra fortvilte huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om vann i kjellere på grunn av mye regn.

I nabofylket Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra beboere i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere, og brannvesenet måtte rykke ut for å stanse en vannlekkasje i Osloveien i Askim.

Kommunikasjonsrådgiver Håvard Vikheim i Statens vegvesen oppfordrer alle bilister i de aktuelle områdene til å kjøre etter forholdene, samt følge skiltingen.

- Det er store problemer på veinettet. Alle bilister er nødt til å følge anvisningene som blir gitt. Det er fortsatt mye nedbør i de aktuelle områdene, sier han.

Sjekk livebilder fra Statens vegvesen her

Klikk på bildet for å forstørre.

- Flytt fra flom- og rasområder
Informasjonsdirektør Jon Berge i If etterlyser i første omgang en samfunnsendring, skriver VG.

- Det som er ille, er at vi ser at det er de samme områdene og gjerne også de samme husene som rammes hver gang, sier Berge.

Han mener derfor at folk ikke bør få bygge i områder som er mest utsatt.

- Men det ser ikke ut til at politikerne helt har tatt denne utviklingen inn over seg, sier Berge.

Han mener folk bør tenke seg om når de opplever at kjelleren fylles med flomvann både to og tre ganger. Da kan man ikke lenger si at det er snakk om en plutselig og uforutsett hendelse, mener han.

Samtidig forsikrer han om at den enkelte skal få hjelp nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Disse veiene berøres av flommen:
Fv 24 Skarnes - Stange. Hedmark - Redusert framkommelighet. Nedsatt hastighet til 50 km/t og smal veibane på grunn av oversvømmelse.

Fv 172 Fetsund - Sørumsand, ved Hval. Akershus - Redusert framkommelighet. Redusert framkommelighet på grunn av flom.

Fv 155 Tangen - Sværsvann (Oslo grense), (Fjell - Vik)Akershus - Midlertidig stengt. Stengt på grunn av flom. Omkjøring er skiltet.

Ev 6 Minnesund - Hamar, ved Espa. Hedmark - Midlertidig stengt. Stengt på grunn av flom.

Fv 24 Skarnes - Stange, ved Amundrud. Hedmark - Redusert framkommelighet. Redusert framkommelighet på grunn av oversvømmelse.

Rv 159 Karihaugen - Lillestrøm, ved Rælingstunnelen, i retning mot Lillestrøm. Akershus - Redusert framkommelighet. Ett felt stengt på grunn av flom.

Fv 232 Løken - Tøyen, Søndre. Akershus - Midlertidig stengt. Stengt på grunn av flom. Omkjøring er skiltet.

Fv 883 Leirbotnhavn - Sandvik, ved Skillefjorden. Finnmark - Redusert framkommelighet. Redusert framkommelighet og ett felt stengt på grunn av flom.

Brusletta - Li, (Dovre - Dombås) Oppland - Midlertidig stengt. Stengt på grunn av flom.

(Kilde: Statens vegvesen).

Se bilder Hamar Arbeiderblad sine bilder fra flommen under:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JENS ERIK JENSRUD

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JENS ERIK JENSRUD

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian E. Bergheim

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JENS ERIK JENSRUD

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JENS ERIK JENSRUD

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JENS ERIK JENSRUD

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JENS ERIK JENSRUD

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag