RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Togfører har status som mistenkt

Foto: Oscar Corral (Reuters)
Sist oppdatert:
– Han har status som pågrepet, mistenkt for forbrytelser i forbindelse med ulykken, sier spansk politi.

Politiet holder nå vakt ved den 52 år gamle lokomotivføreren på sykehuset i pilegrimsbyen Santiago de Compostela, og forhørsdommeren som står i spissen for etterforskningen etter togulykken, har beordret politiet til å avhøre ham.

Politiet holder nå vakt ved den 52 år gamle lokomotivføreren på sykehuset i pilegrimsbyen Santiago de Compostela i regionen Galicia.

– Han har status som pågrepet, mistenkt for forbrytelser i forbindelse med ulykken, sier Galicias politisjef Jaime Iglesias.

Fortvilet lokfører
Etterforskere forsøker nå å finne ut hvorfor toget gikk så fort, og hvorfor sikkerhetsutstyret som skal sørge for at fartsgrensene ikke brytes, ikke fikk toget ned i normal fart.

Undersøkelsene sentrerer seg spesielt om ett bestemt tidspunkt, onsdag kveld klokka 20.41. Det var da jernbanens varslingssystemer slo inn, ifølge El País.

«Lokomotivføreren så at alarmen gikk av på kontrollpanelet, og han forsøkte å bremse, men kunne ikke avverge tragedien», skriver avisen.

Ifølge jernbaneselskapet Renfe har mannen mer enn ti års erfaring som lokomotivfører. Han har omtrent ett års erfaring fra ulykkesstrekningen.

Like etter avsporingen skal lokomotivføreren ha ringt til togstasjonen og gitt uttrykk for dyp fortvilelse.

– Jeg håper det ikke er omkomne, for det vil hvile tungt på min samvittighet, sa han ifølge El País.

Nedjustert antall døde
NTB skriver fredag at antall døde er nedjustert fra 80 til 78. I tillegg er 95 personer fortsatt på sykehus, og tilstanden er alvorlig for 32 av dem, deriblant fire barn.

Kreftene som ble utløst i togavsporingen, var så sterke at den ene vogna fløy flere meter opp i lufta og landet på den andre siden av en betongvegg.

Togselskapet Renfe har tidligere uttalt at det ikke var noen kjente feil på ulykkestoget. Enkelte medier har imidlertid antydet at det kan ha vært mangler ved de nye sporene for høyhastighetstog, som ble ferdigstilt i 2011.

Flere av de døde er fortsatt ikke blitt identifisert, men ifølge UD er det ingenting som tyder på at nordmenn var involvert.

Utelukker menneskelig svikt
Presidenten ved det spanske sivilingeniørinstituttet, José Antonio Santamera, sier til AP at avsporingen skjedde på et sted der ett fartsregulerende system gikk over i et annet, noe som kan tyde på en feil i overgangen.

- Sikkerhetssystemet vil oppdage enhver feil hos føreren, for eksempel dersom han ikke svarer på anrop. Så jeg vil nesten utelukke menneskelig feil, sier Santamera.

- Tragedien i Santiago de Compostela ser ut til å skyldes usedvanlig høy fart, men vi avventer den rettslige etterforskningen og granskningen som utføres av vårt eget departement, sier transportminister Rafael Catala.

Varetekt på sykehuset
Dette ble kjent etter at en spansk domstol i regionen Galicia opplyste at en av togførerne, som ikke ble identifisert, ble holdt i varetekt på et sykehus.

«Forhørsdommeren har beordret politiet til å ta førerens forklaring på sykehuset hvor han blir holdt i varetekt. Vedkommende er under etterforskning.

En annen togfører har sagt til El Pais at togets hastighet lå på rundt 190 kilometer i timen i det toget kom til den skjebnesvangre svingen som endte i avsporing og katastrofe.

Fartsgrensen på strekningen skal ha vært 80 kilometer i timen.

Bisto skadede
Ifølge vitner skal den arresterte togføreren Francisco Jose Garzón ha ropt «Jeg har sporet av, hva skal jeg gjøre», inn i en telefon, samtidig skal han ha bistått skadede passasjerer.

Det statlige togselskapet Renfe har i en uttalelse opplyst at toget hadde 218 passasjerer og et ukjent antall ansatte om bord i det ulykken inntraff.

Ifølge nyhetsbyrået AP bekrefter også togselskapet at det var 52 år gamle Garzón som satt bak spakene. Togføreren som ifølge arbeidsgiveren har over ti års erfaring på spakene skal ha tatt over for en annen fører rundt ti mil sør for Santiago de Compostela.

Renfe-president Julio Gomez-Pomar Rodriguez sier til radiokanalen Cadena Cope at Garzón hadde kjørt samme rute i litt over ett år.

Ifølge El Pais var han ikke påvirket av alkohol.

Skrøt på Facebook
Spanske medier rapporterer at togføreren Francisco Jose Garzón angivelig har skrytt av ulovlige toghastigheter på Facebook. Han er nå pågrepet og skal avhøres i forbindelse med ulykken som har krevd 78 liv og etterlatt 141 mennesker skadet.

I et bilde han skal ha postet på Facebook i mars i fjor vises togets fartsmåler på rundt 200 km i timen.

Ved siden av skrev han følgende melding:

«For en glede det ville vært å kjøre jevnt med politiet og så passere dem så fartsmålerne deres tar av. Ha ha!»

Landesorg
Spanias president Mariano Rajoy, som selv ble født i ulykkesbyen Santiago de Compostela, besøkte åstedet for ulykken og sykehuset fredag. Han har erklært tre dagers landesorg for ofrene etter Spanias verste togulykke siden 1972 - da ble 77 mennesker drept ifølge det spanske nyhetsbyrået Europa Press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere