*Nettavisen* Nyheter.

Togstreik i hele Norge mandag - dette har du krav på

Alle tog er kansellert i tre timer mandag. Bildet er fra avgangshallen i Oslo S. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Alle tog og flytog i Norge står nå på grunn av politisk streik.

15.06.15 11:01

I Oslo er det kun ett tog som går mellom klokka 10 og klokka 13 mandag, og det er demonstrasjonstoget som går fra Oslo S til Stortinget. Ved endestasjonen skal det holdes appeller.

Det er medlemmene i Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund som går til politisk streik. Bakgrunnen er regjeringens forslag til Jernbanereform, som behandles i Stortinget i dag.

Togene stopper opp mellom klokken 10 og klokken 13.

Forbundsleder Rolf Jørgensen i Norsk Lokomotivmannsforbund beklager konsekvensene streiken får for passasjerene.

– Det synes jeg er beklagelig, men vi streiker nettopp for passasjerene slik at de skal få en som jernbane som de fortjener, sier Jørgensen til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

STREIK: Mandag stoppes togtrafikken i tre timer på grunn av politisk streik. Foto: Scanpix

- Ingen alternativ transport

Tog som er underveis når streiken starter, vil stanse på nærmeste stasjon og vente til streiken avsluttes. Det blir ikke kjørt alternativ transport under streiken, opplyser NSB.

På nettsidene sine skriver NSB at togtrafikken starter igjen klokken 13.00, men forsinkelser og enkelte innstillinger av tog må påregnes. Enkelte tog kan bli innstilt eller stoppet også før klokken 10.00.

- Vi oppfordrer derfor de som allerede har kjøpt billett til avganger mellom 10 og 13 i morgen til å ta kontakt med oss i dag eller i morgen tidlig. Så skal vi hjelpe til med å finne en ny avgang, sier Håkon Myhre, pressetalsperson for NSB Persontog.

Flytoget står også stille under streiken.

- Det blir ingen alternativ transport for flytogets kunder mens aksjonen gjennomføres. Det blir imidlertid gjennomført en kundeaktivitet for ventende passasjerer på Oslo S, melder Flytoget på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alle Flytogene står parkert mellom klokka 10 og 13 i dag. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Dette har du krav på

Utgifter til annen transport vil ikke bli erstattet, men NSB refunderer fullt ut uten gebyr alle ubenyttede billetter til tog som er rammet av streiken.

Passasjerer som har påbegynt sin reise, og som blir forsinket har krav på prisavslag ved å henvende seg til NSBs servicesenter.

For de som ikke skal ut på lengre reiser kan det være like greit å finne en buss.

- All busstrafikk går som vanlig, understreker Myhre.

Hos Ruteinfo Norge finner du rutetidene for de fleste ruteselskaper i landet.

NSB henviser til informasjon om hvert enkelt tog på deres nettsider og på deres mobilapp.

Privatisering
Regjeringen og samarbeidspartiene la fram forslaget til omorganisering av norsk jernbane den 11. mai.

Et jernbanedirektorat skal få det overordnede ansvaret og skal styre og koordinere norsk jernbane. Direktoratet skal også organisere konkurranseutsetting av togdriften, noe de fire partiene ser for seg kan skje på enkelte strekninger fra 2016 eller 2017. I tillegg til det nye direktoratet, skal ett selskap ha ansvar for infrastrukturen.

Forbundene mener forslaget legger til rette for privatisering og en fullstendig oppsplitting av dagens jernbane. De reagerer også på det de mener er en hastebehandling av saken, og manglende involvering og konsekvensanalyser.

Setter inn busser
Mens togene står mandag, vil forbundene arrangere markeringer i blant annet Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Voss.

Dersom pågangen til flybussene fra Oslo Bussterminal til Gardermoen blir for stor mens streiken pågår, vil det bli satt inn ekstra busser, opplyser administrerende direktør Atle Rønning i Norgesbuss til NTB.

– Dette er ikke noe vi gjør spesielt i forbindelse med denne streiken, men noe vi gjør hver gang det kommer mye folk. Vi skal klare å ta med alle, sier Rønning.

NSB henviser til informasjon om hvert enkelt tog på deres nettsider og på deres mobilapp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag