*Nettavisen* Nyheter.

Tok 14 smuglerbiler på E6

Foto: Tommy Larsen (NTB Scanpix)

Tidenes fangst for politi- og tollvesen. Aksjonerte mot polsk liga. Beslagla tonnevis med alkohol og sigaretter.

14.04.13 21:10

Politiet beslagla søndag morgen tonnevis med alkohol og sigaretter, da de aksjonerte mot et polsk smuglerlag på E6.

- Det er det største beslaget vi noensinne har gjort på så kort tid, sier Wenche Fredriksen, tollsjef på Svinesund, til Nettavisen.

SE BILDER NEDERST I SAKEN!

14 biler, fem pågrepet
14 biler ble stoppet og beslaglagt i storaksjonen søndag morgen. Politiet slo til etter at de litt før klokka 07 fikk tips fra Tollvesenet om at et 20-talls tungt lastede tysk- og polskregistrerte biler var på vei over grensen. Så langt er fem polske sjåfører er pågrepet i saken, melder NTB.

Les saken i sa.no

Da SA snakket med operasjonsleder Tom Sandberg i Østfold politidistrikt ved 10-tiden søndag formiddag var status den at politiet hadde tatt 11 biler som alle var fullstappet med smuglervarer. Fire personer var da pågrepet, mens resten av sjåførene hadde stukket av til skogs ved hjelp av «apostlenes hester».

- Det mangler dermed noen av sjåførene, ja, sier operasjonslederen.

Trolig har disse sjåførene blitt plukket opp av følgebiler som bruker å være med på slike smuglertokt.

Stakk til skogs
Aksjonen mot de polske smuglerne startet noen få minutter før klokka 07.00 søndag morgen.

- Vi fikk da melding om at en rekke med fullastede biler hadde passert grensen og det var mistanke om varesmugling. Politiet valgte å slå til på E6 ved flyplassen i Rygge, sier Sandberg.

Politiet hadde søndag formiddag ikke talt opp hele beslaget, men det antas at hver av bilene inneholder rundt ett tonn hver med smuglervarer.

I lørdagens Ukepluss hadde Sarpsborg Arbeiderblad en fire siders reportasje, der det framkom at den polske smuglerligaen fra Drawsko Pomorskie smugler med menneskeliv som innsats. Her fortalte vi hvordan smuglerne, som ofte kjører biler med rundt ett tonn i overlast, ved flere anledninger snur bilene på E6 når de oppdager at det er fare for å bli tatt og deretter kjøre flere kilometer tilbake i feil kjørefelt. Slik manøvreringer i trafikken utsetter både dem selv om andre trafikanter i direkte livsfare.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

En front mot front kollisjon med en slik overlastet bil kan får fatale konsekvenser.

Les også: Har hatt smugling som heltidsjobb

Snudde på E6
Politiet kunne søndag formiddag ikke slå fast om smuglerlaget som nå er avdekket tilhører den samme ligaen som opererer fra Drawsko Pomorskie, men framgangsmåten har mange likheter som den gruppen på ti polakker som i forrige uke ble dømt til lange fengselsstraffer for organisert øl-, sprit- og sigarettsmugling i Halden tingrett. Disse ble dømt til fengselsstraffer fra ett år og ti måneder til to år og seks måneder.

- Vi fikk flere meldinger om at noen av bilene snudde på E6 under politiets aksjon, forteller operasjonsleder Tom Sandberg til SA.

Hans kollega, operasjonsleder Terje Marstad uttalte til VG Nett søndag formiddag at dette smuglerlaget kan være en del av en virksomhet som kan settes i sammenheng med dem som ble dømt i Halden tingrett forrige uke.

Les flere saker i SA.no her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johnny Larsen/NTB scanpix

Villige til å ta høy risiko

Den ferske dommen fra Halden tingrett, der ti polske menn ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, gir et innblikk i hvordan de profesjonelle smuglerne jobber og hvordan norske tollmyndigheter til stadighet blir utfordret.

Flere ganger har tollerne observert at enkelte smuglere er villige til å ta en høy risiko for ikke å bli tatt, skriver Sarpsborg Arbeiderblad i sin reportasje lørdag.

Fra 2005, da den nye Svinesundbroen ble åpnet, har Tollvesenet registrert en klar utvikling. Tollerne på Svinesund stanset jevnt og trutt biler fra det samme området i Polen, Drawsko Pomorskie eller omkringliggende regioner, og bilene hadde registreringsnumre som begynte med bokstavene ZDR. Smuglerne begynte å lage falske skilt. En bileier i Trøndelag opplevde for eksempel å få tilsendt falske fakturaer for en rekke bompasseringer på Svinesund og andre steder. Noen hadde kopiert hans skilter og satt dem på smuglerbilen.

Les mer i Sarpsborg Arbeiderblads Ukepluss lørdag 13. april.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johnny Larsen (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johnny Larsen/NTB scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.