Gå til sidens hovedinnhold

Tok 285 kroner i inngangspenger - nå blir turistattraksjonen gratis

Diskusjonen om Nordkapp-platået har gått i lang tid. Nå blir det gratis å besøke turistattraksjonen.

Det er det fylkesmannen som har bestemt. Hotellkjeden Scandic fikk tillatelse til å ta betalt for besøk til det populære utkikksstedet av kommunen i fjor. Nå mener fylkesmannen at utredningen kommunen gjorde i forkant av denne beslutningen har vært for dårlig. Tillatelsen blir derfor opphevet.

Det var NRK som først meldte om nyheten lørdag morgen.

Mellom 250.000-300.000 turister gjester Nordkapp hvert år.

- Viktig og stor beslutning

Avgjørelsen kommer etter at Norsk Friluftsliv sendte inn klage i fjor. Generalsekretær Lasse Heimdal er svært fornøyd med Fylkesmannens vedtak.

– Dette var en særdeles viktig og stor beslutning for friluftslivet i Norge. Nordkapplatået er utmark, og området rundt skal være tilgjengelig for alle uten høye, ulovlige avgifter. Det har vi heldigvis fått gjennomslag for nå, sier Heimdal til NRK.

Les mer

Virke vil ha Nordkapp-møte med statsråder

Når Scandic nå ikke lenger har tillatelse til å kreve inngangsavgift, blir det gratis for publikum å besøke platået. Sånn vil det være fram til kommunestyret eventuelt gir ny tillatelse.

– Vi har ikke løyve til å ta betalt nå, så for dem som vil besøke platået nå i romjula vil det være helt gratis, sier Håkon Knudsen i Scandic til allmennkringkasteren.

- Ytterst få

Til Nettavisen så understreker Knudsen at det kun er snakk om besøk til selve platået, og at det er ytterst få turister (0,9 prosent, ifølge Scandic) som bare besøker dette når de først har dratt til Nordkapp.

Les også: Nordkapp må tilhøre folket

- De fleste velger også å ta turen innom Nordkapphallen, som fortsatt koster penger, forteller Knudsen.

Han opplyser også om at de har søkt om ny løyve til å ta betalt for platået for 2020. Dermed kan det hende at du må være raskt ute for å besøke attraksjonen gratis.

Olav Thon er blant dem som tidligere har rast mot at det har blitt tatt betalt for å komme på platået:

- Det er skammelig at det er slik. Folk må få lov til et så kjent punkt som hundretusenvis av turister kommer til uten å betale opp til 300 kroner, sier Thon.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar