RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok abort - fordi fosteret var jente

Foto: NTB (Scanpix)
Sist oppdatert:
To ganger tok den svenske kvinnen abort da barnet hadde «feil» kjønn.

Da den gravide kvinnen fikk vite at fosteret hun bar på i magen var en jente, tok hun abort. Det samme skjedde også neste gang hun ble gravid.

Hendelsene skjedde etter at kvinnen hadde fått flere jenter. Derfor ba hun om en fostervannsprøve for å få gjennomført en såkalt kromosomundersøkelse, som avdekker hvilket kjønn fosteret har.

Var urolig
Til sykepleierne oppga kvinnen at hun var urolig og ønsket å få fastslått kjønnet.

Lederen ved virksomheten oppgir til Svenska Dagbladet at det ikke var noe medisinsk grunnlag for å gjennomføre en slik kjønnstest, men at sykepleierne likevel gikk med på å teste fostervannet.

Prøveresultatene viste ingen kromosomfeil og at barnet var en jente. Deretter tok kvinnen abort.

Bestile time samme dag
Kort tid senere ble kvinnen igjen gravid. Også denne gangen fikk hun rede på barnets kjønn.

Ved hjelp av ultralyd fikk hun vite at hun igjen var gravid med en jente. Samme dagen bestilte hun time for abort, og fire dager senere var inngrepet gjennomført.

Nå vekker abortene reaksjoner i Sverige. Spørsmålet er hvorvidt leger og sykepleier er pliktige til å måtte oppgi barnets kjønn eller ikke.

Truet ansatt
- De opplever å ha blitt trengt inn i et hjørne og ha medvirket til abort på grunn av at fosteret hadde feil «kjønn», sier virksomhetslederen til Svenska Dagbladet.

De ansatte ved virksomheten krever nå retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres.

Ved en tidligere anledning ble en mann dømt til å betale en bot på 4.000 svenske kroner for å ha truet en lege med å sette en pistol mot hennes hode om hun ikke oppga barnets kjønn, skriver Svenska Dagbladet.

- Skjer ikke i Norge
Sjeflege Christian W. Loennecken ved Volvat Medisinske Senter mener lignende ikke kan skje i Norge, og at dette er en problemstilling som ikke er aktuell her hjemme.

- Dette er en problemstilling som er helt uaktuell for oss og som strider mot alle humanitære, etiske og lovmessige føringer, sier han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere