RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok fengselsbetjent som gissel - dømt til flere års fengsel

22-åringen fortalte i retten om langvarig rusmisbruk. Han sier han angrer på å ha tatt en fengselsbetjent som gissel, og aksepterer å betale erstatning til ham. Her med sin forsvarer Ove Akselsen.
22-åringen fortalte i retten om langvarig rusmisbruk. Han sier han angrer på å ha tatt en fengselsbetjent som gissel, og aksepterer å betale erstatning til ham. Her med sin forsvarer Ove Akselsen. Foto: Ole-Tommy Pedersen (Finnmarken)
Sist oppdatert:
22-åringen som holdt en fengselsbetjent som gissel med kniv under rømming fra Vadsø fengsel, er dømt til 3,5 års fengsel.

(Finnmarken) Dommen, som falt i Øst-Finnmark tingrett tirsdag, er i tråd med aktor Eli Nessimos påstand.

– Jeg fortjener jo nesten det. Jeg må stå for det jeg har gjort, rett og slett, sa han til Finnmarken under rettssaken om hvordan han så på en mulig dom på flere års fengsel.

Pågrepet etter kort tid

Tiltalte satt i varetekt for et voldelig hjemmeran begått sammen med to andre personer i Sør-Varanger før jul.

Første juledag bestemte han og nå avdøde Dan Eliassen, som Finnmarken har omtalt tidligere, seg for å rømme fra fengselet.

De to delte celle, og slo ned en fengselsbetjent som på ettermiddagen 25. desember kom for å slippe dem ut av cella. 22-åringen holdt deretter en kniv mot strupen hans, mens de to truet de andre vaktene til å slippe dem ut gjennom fengselsdørene.

På utsiden ranet de til seg en bil, men de kom ikke langt. På veien forsynte de seg av sterke medisiner de hadde ranet med seg fra fengselet, og de krasjet bilen et stykke utenfor Vadsø.

De tok seg deretter inn i en hytte, men politiet sporet dem etter hvert opp. De ble pågrepet mens de prøvde å rømme oppover fjellsida

Ikke tilbake i jobben

Fengselsbetjenten fikk lettere fysiske skader, men har slitt tungt etter den dramatiske hendelsen, og er diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse, kom det fram under rettssaken før påske.

Han husker ingenting av gisselsituasjonen, som varte i et kvarters tid. Han har foreløpig ikke klart å vende tilbake til jobben.

– Situasjonen var dramatisk ikke bare for betjenten selv, men for alle som fikk med seg hva som skjedde. Fornærmede sliter med alvorlige ettervirkninger beskrevet ovenfor, og mottar fremdeles behandling,skriver retten.

Beklaget til offeret

22-åringen la alle kortene på bordet i saken, og sa seg klar til å ta sin straff. Han forklarte seg om et liv med rusmisbruk og en vanskelig familiesituasjon, og sa han ønsket å bruke soningen til å ta tak i livet sitt.

– Jeg beklager dypt det jeg har utsatt deg for, sa han til betjenten i Øst-Finnmark tingrett.

Han framholdt at han aldri ønsket å skade fengselsbetjenten, og sa han prøvde å holde kniven med den vasse eggen fra halsen hans under hendelsen. Dette har retten ikke funnet som formildende.

– Knivbruk i en slik opphetet situasjon utgjør uansett et stort faremoment, skriver retten.

Reddet av profesjonalitet

Kun hans profesjonalitet og rolige håndtering av situasjonen gjorde at han ikke ble påført alvorlige skader, mente fengselsbetjentens bistandsadvokat, Edel Hennie Olsen.

Tiltalte er fem ganger domfelt blant annet for legemsfornærmelser, trusler, grove tyverier og narkotikakriminalitet. Han slapp ut av fengsel fra forrige dom bare et par uker før ranet i Sør-Varanger.

Kniven de brukte, ble tatt fra fengselets kjøkken, hvor den var boltet fast med en vaier som lot seg slite av.

22-åringen er også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til fengselsbetjenten, samt mindre beløp til ransofferet i Sør-Varanger og tre andre fornærmede.

Les flere saker fra Finnmarken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere