*Nettavisen* Nyheter.

Tok keisersnitt på Linn Christine (25) uten narkose

Foto: Privat

Fylkeslegen kritiserer smertefullt keisersnitt.

05.03.13 11:48

Kristiansand (NTB)/(SIDE2:): Fylkeslegen kritiserer Sørlandet sykehus etter et keisersnitt som ble foretatt uten narkose, og der bedøvelsen ikke fungerte.

Linn Christine Finstad Bertheussen fødte i sommer sitt fjerde barn. Hun forteller til Fædrelandsvennen hvordan hun hylte av smerte under keisersnittet.

– Jeg kjente hvordan skalpellen skar dypere og dypere, sier hun.

Til Side 2 forteller Linn Christine at hun var ved full bevissthet mens hun ble operert.

- Jeg husker hver minste detalj. Det kjentes ut som jeg skulle dø.

Barnet satt fast i bekkenet, og legene måtte røske og dra for å få den lille jenta løs. Da besvimte Linn Christine, men hun kom raskt til bevissthet igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hadde ikke lest journalen
25-åringen hadde bestemt seg for at dette skulle bli hennes siste barn. Derfor var hun fast bestemt på at hun ikke ville ha narkose, for hun ville være våken og se barnet komme til verden.

- Jeg ville helst prøve å puste meg gjennom fødselen. Men når de åpnet magen ble det for smertefullt, og jeg ba om smertestillende, forklarer Bertheussen til Side 2.

Bedøvelsen hadde imidlertid ikke merkbar effekt på henne. Under et tidligere keisersnitt ble operasjonen stanset da Bertheussen også kjente smerten. Da ble hun umiddelbart lagt i narkose. Det var derfor ført i journalen henne at hun tåler store mengde smertestillende. I ettertid viste deg seg at ingen av de sykehusansatte som var tilstede hadde lest journalen.

- Jeg synes det er helt sykt at ikke engang jordmødrene hadde lest journalen. Det var ingen anestesilege som pratet med meg før operasjonen, og da skjønte jeg at at dette ikke kom til å gå bra, sier Bertheussen.

Traumatisk
Hun mener helsepersonellet burde overprøvd henne, lagt henne i narkose også denne gangen, ettersom spinalbedøvelsen ikke hadde virkning.

- De har sagt at de ikke forstod hvor sterke smerter jeg hadde, men jeg skjønner ikke hvordan man kan misforstå en pasient som skriker av smerte slik jeg gjorde, sier hun.

25-åringen forteller om en traumatisk opplevelse som hun stadig får mareritt av.

Fylkeslegen: - Klart brudd
«Dette er en opplevelse som ikke skal forekomme på norske operasjonsstuer», skriver fylkeslegen i Vest-Agder i en tilsynsrapport. Fylkeslegen mener det har vært et «klart brudd på kravet til forsvarlig helsehjelp under operasjonen».

Klinikksjef Aud Garmann Askevold ved sykehuset sier at hun mener kritikken er berettiget og at saken viser at helsepersonellet har kommunisert for dårlig og ikke satt seg godt nok inn i journaldokumentene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag