Gå til sidens hovedinnhold

Tok lappen på lastebil i rullestol

Sven Erik Fonnes (30) fikk sitt livs beste julepresang.

(iBergen.no) 18. desember kunne 30-åringen fra Fonnes utenfor Bergen stolt legge førerkortet på lastebil i lommeboken.

Ble inspirert
I en bilulykke for ti år siden brakk Sven Erik Fonnes ryggen og ble rullestolbruker. Planene om å bli lastebilsjåfør gikk dermed i grus. Trodde han.

For da han leste om en annen rullestolbruker som tok oppkjøring på lastebilførerkort, ble det liv i de gamle planene igjen.

- Jeg fant ut at hvis han klarte det, så kunne jeg også klare det, sier Fonnes til iBergen.no.

Lovet lastebil og jobb
En ekstra gulrot ble det da svogeren hans lovet ham en splitter ny lastebil hvis han sto på oppkjøringen. I tillegg ville han få jobb som lastebilsjåfør i Byrknes Auto, som drives av svogeren.

30. oktober i år startet Fonnes på teorikurset, og én måned senere begynte han å øvelseskjøre med en spesielt tilrettelagt lastebil.

- Vi leiet bilen fra Rivenes Auto. Den brukes faktisk til daglig av den sammen mannen som jeg hadde lest om. På passasjersiden er det en heis som løfter rullestolen inn i førerhuset. Stolen blir stående på passasjersiden, mens jeg løfter meg selv over i førersetet, forklarer Fonnes.

- Var nervøs
Den samme lastebilen ble også benyttet under oppkjøringen, der Fonnes altså sto med glans.

- Jeg var veldig nervøs, men det gikk fint, både når det gjaldt plassering i rundkjøring og kryss. Da jeg var ferdig visste jeg at jeg hadde bestått, sier Fonnes lykkelig.

Dermed ble han landets første rullestolbruker som har fullført hele førerkortopplæringen for lastebil.

- Det er to andre rullestolbrukere som også har lastebillappen, men en av dem hadde førerkortet før han syk, mens den andre - han jeg leste om - kom i rullestol rett før oppkjøringen.

Sjåførfamilie
Til våren leveres den nye lastebilen, og etter ombygging av førerhuset vil Fonnes være i full jobb som lastebilsjåfør.

- I første omgang skal jeg kjøre stein og jord med dumperbil. Så får vi se om jeg får andre oppgaver også, sier Fonnes, som kommer fra en typisk sjåførfamilie. Faren er tidligere lastebilsjåfør, mens broren har kjørt trailer i 14 år.

- Før ulykken jobbet jeg i et entreprenørfirma der jeg kjørte hjullaster og gravemaskin. Målet mitt var at jeg skulle ta førerkort på lastebil da jeg fylte 21 år.

Ni år etter tidsskjema er målet nådd, mot alle odds.

Les flere nyheter på iBergen.no