RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok pille - mistet ansiktet

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Eva (19) mistet huden etter å ha tatt Panodil. Etter fire år er det grodd tilbake.

(SIDE2): Den helt vanlige smertestilleren ga svenske Eva Uhlin (19) allergisk reaksjon, som gjorde at ansiktet fikk blemmer som siden spredte seg til resten av kroppen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Støtte bort huden
– Kroppen begynte å støte bort huden og slimhinnene mine, forteller Uhlin til Aftonbladet.

Hun ble kjørt til Linköpings universitetssykehus og fikk morfin for smertene. Det var substansen paracetamol i tabletten som hadde reagert med et virus i kroppen hennes.

Den ekstreme allergiske reaksjonen er uhyre uvanlig, og rammer kun en av en million årlig.

– Det er en form for allergisk reaksjon mellom individets immunforsvar, enkelte legemidler og innimellom en infeksjon i kroppen. Som regel gjelder det epilepsimedisiner og visse smertestillende, men vanlig paracetamol er ekstremt uvanlig, sier professor i brannskadevern Folke Sjöberg.

Reaksjonen gjør ar kroppens immunforsvar dreper det ytterste hudlageret i en feilaktig forsvarsmekanisme, og sykdommen kan være dødelig.

Eva mistet, i tillegg til ansiktet, hud på nesten hele overkroppen. Men legene kunne ikke gjøre annet enn å hjelpe kroppen selv bearbeide hudtapet ved å blant annet holde henne varm.

– Ekstremt smertefullt
Først etter fire år er ansiktet hennes helt normalt igjen. Du kan se før- og etterbildene her.

– Det var ekstremt smertefullt, aller verst i øynene og munnen. Slik jeg så ut i ansiktet så det også ut i munnen, der slimhinnene løsnet, forteller hun.

Den da 15-årige jenta ble på sykehuset i flere uker, isolert på brannskadeavdelingen.

– Det var en nær-døden-opplevelse. Jeg har lært at jeg må få gjort de tingene jeg ønsker i livet, forteller 19-åringen som nå planlegger å bli au pair i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere