Tok pille - mistet ansiktet

Foto: Crestock

Eva (19) mistet huden etter å ha tatt Panodil. Etter fire år er det grodd tilbake.

13.01.10 21:48

(SIDE2): Den helt vanlige smertestilleren ga svenske Eva Uhlin (19) allergisk reaksjon, som gjorde at ansiktet fikk blemmer som siden spredte seg til resten av kroppen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Støtte bort huden
– Kroppen begynte å støte bort huden og slimhinnene mine, forteller Uhlin til Aftonbladet.

Hun ble kjørt til Linköpings universitetssykehus og fikk morfin for smertene. Det var substansen paracetamol i tabletten som hadde reagert med et virus i kroppen hennes.

Den ekstreme allergiske reaksjonen er uhyre uvanlig, og rammer kun en av en million årlig.

– Det er en form for allergisk reaksjon mellom individets immunforsvar, enkelte legemidler og innimellom en infeksjon i kroppen. Som regel gjelder det epilepsimedisiner og visse smertestillende, men vanlig paracetamol er ekstremt uvanlig, sier professor i brannskadevern Folke Sjöberg.

Reaksjonen gjør ar kroppens immunforsvar dreper det ytterste hudlageret i en feilaktig forsvarsmekanisme, og sykdommen kan være dødelig.

Eva mistet, i tillegg til ansiktet, hud på nesten hele overkroppen. Men legene kunne ikke gjøre annet enn å hjelpe kroppen selv bearbeide hudtapet ved å blant annet holde henne varm.

– Ekstremt smertefullt
Først etter fire år er ansiktet hennes helt normalt igjen. Du kan se før- og etterbildene her.

– Det var ekstremt smertefullt, aller verst i øynene og munnen. Slik jeg så ut i ansiktet så det også ut i munnen, der slimhinnene løsnet, forteller hun.

Den da 15-årige jenta ble på sykehuset i flere uker, isolert på brannskadeavdelingen.

– Det var en nær-døden-opplevelse. Jeg har lært at jeg må få gjort de tingene jeg ønsker i livet, forteller 19-åringen som nå planlegger å bli au pair i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.