Gå til sidens hovedinnhold

Tok rekordlaks – slapp den ut igjen

Tok laksebeist på nærmere 30 kilo.

Runar Kokko fikk oppleve det sportsfiskere verden rundt drømmer om, nemlig å ta en kjempelaks. Men for Runar Kokko var det uaktuelt å ta hannlaksen med seg hjem. Og det føltes slett ikke som noe offer.

– Laks som har gytedrakt, slipper jeg alltid ut igjen. Uansett størrelse. Det synes jeg alle bør gjøre. Vi må tenke på bestanden, sier Kokko til Finnmarken.

Minst 25 kilo

Han rodde i Seidastryket like ovenfor Tanabrua da rusken lot seg friste av wobbleren.

– Jeg skjønte fort at det var en storing. Den svømte først oppover til en kulp, men etter hvert fikk jeg snudd den nedover elva. Jeg hadde mye snøre ute. Jeg rodde på vestsida av elva mens laksen svømte på andre sida. Like ved brua hoppet den høyt i lufta. Da så jeg at den var svær – og svart. Følgelig var det en gytelaks jeg skulle slippe ut igjen, forteller Kokko.

I stryket rett nedenfor brua kjente han at laksen var sliten.

– Da visste jeg at den var min, altså at jeg ville få den til land. Problemet var å få løsnet den fort, slik at den overlevde. Heldigvis kom Øystein Dervola. Jeg ropte til ham og ba om hjelp. Han sto klar da jeg kom til land. Sammen fikk vi kontroll på laksen. Wobleren satt godt fast i kjeften, men Øystein hadde tang i lomma, så det gikk greit å få den løs, sier Kokko.

Målte laksen

Før de forsiktig førte laksen ut i vannet igjen, målte de lengden. Tilfeldigvis hadde Kokko tommestokk i lomma. Dervola insisterte på at de også måtte ta bilde.

– Jeg syntes det var viktig at vi hadde noe dokumentasjon på en så spesiell laks. Ikke for å få et skrytebilde, men for at slike storinger er så sjeldne, sier Dervola. Han tok bildet med mobilen til Kokko.

– Det er viktig at man er forsiktig med store fisker når man skal slippe dem ut. Man skal ikke løfte på dem, for da kan ryggen ødelegges. Heldigvis overlevde laksen. Den lå rolig i vannet i kanskje ti minutter før den kviknet til og forsvant i full fart, legger Dervola til.

30 kilo?

Laksen målte 144 centimeter og var dessuten «god og rund», noe bildet tydelig viser. For noen år siden tok Håkon Henriksen en laks på 26 kilo. Den målte 138 centimeter (se bildet). Følgelig er det lett å konkludere med at laksen til Kokko var tyngre.

– Forsiktig anslått var den minst 25 kilo, men sannsynligvis nærmere 30. Laksen taper vekt når gytetida nærmer seg, men vekttapet for hannlaksen er ikke så stort. Jeg vil tro at dette hadde vært en 30-kilos om den hadde vært blank, sier Dervola. 49-åringen har flere tiår bak seg som ivrig laksefisker, og er følgelig svært erfaren. Han har tatt laks på 24 kilo en gang.

– Laksen til Runar er den klart største jeg har sett. Hvor tung den var, er strengt tatt ikke så nøye. Det viktige er at han var så voksen at han slapp den ut igjen. Men det overrasket meg ikke. De langt fleste av oss som fisker i Seidastryket, tenker sånn. I likhet med Runar slipper også jeg ut alle lakser i gytedrakt. Derfor har jeg tang i lomma når jeg fisker i august, sier Øystein Dervola.

Liker ikke blest

Runar Kokko synes det har lite for seg å spekulere om vekta. Aller helst ønsket han at hele hans laksedrama skulle forbigås i stillhet. Eneste årsak til at han stiller opp i Finnmarken, er at hans historie kan få flere til å slippe ut gytelaks. Det handler om å vise ansvar for laksebestanden.

– Jeg fisker etter mat, ikke trofeer. Det er dessverre altfor mange som tar slike lakser som et trofé. Kanskje er det noen som skjønner at det er mye bedre å slippe dem ut igjen når de leser dette. En slik kjempelaks kan bidra til mange små lakser, sier Kokko.

Han er ikke enig med dem som mener det ikke skal fiskes i august. Men laks i gytedrakt skal slippes. Det har han gjort mange ganger.

Les flere saker i Finnmarken

Kommentarer til denne saken