RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok skylden for dødsulykke

Sist oppdatert:
I sin vurdering av krysset der Mikkel Johan Olsen (11) ble drept i en ulykke, tar vegvesenet skylden for den dårlige oversikten. Sjåføren ble frifunnet.

(iBergen.no) Torsdagens frifinnelse av en 43 år gammel mann i Nordhordland tingrett begrunnes med at ulykken med det tragiske utfallet, skjedde som følge av en serie med uheldige tilfeldigheter.

«Slik forholdene var, anses det som et sammenfall av flere uheldige omstendigheter der det var et øyeblikks feilvurdering som gjorde at han bestemte seg for også å kjøre forbi lastebilen, og det ga ikke grunn til at han burde ha innsett at denne ubetenksomheten kunne resultere i dødsfølge.» skriver tingrettsdommer i Helge Lillebø i dommen.

Manglet viktige skilt
Konklusjonen støttes opp av Statens vegvesens rapport fra krysset etter ulykken. Saksbehandlerne mente stedet hadde flere uheldigheter og påpekte manglende skilting. Blant annet ville de ha forbudskilt mot forbikjøring og et skilt om forkjørskryss.

«Det at der heller ikke er et gangfelt og nedsatt hastighet på stedet, synes vi er betenkelig, dette idet stedet har en større aktivitet enn det som tilkjennegis via omgivelsene. Vi oppfatter også den nedlegging som er gjort på fortauets kantstein ved busslommene til å lede myke trafikkanter til at dette er et naturlig kryssingspunkt, selv om det ikke er tilkjennegitt som et gangfelt.» konkluderte saksbehandlerne.

- Så ham ikke
43-åringen erkjente ikke straffskyld for dødsulykken i Øygarden 26. februar i fjor. Han forklarte at han ikke hadde sett Mikkel Johan Olsen som kom syklende skjult bak en trailer 43-åringen kjørte forbi i stor fart. Da han passerte den 20 meter lange traileren og to personbiler, ble den 11 år gamle gutten påkjørt. Senere døde han av skadene på sykehuset.

Retten var enig at sjåføren ikke kunne klandres for dødsfølgen av ulykken. En av dommerne mente imidlertid det motsatte, men flertallet valgte å frifinne mannen.

Uaktsom
Likevel ble han dømt for å uaktsom kjøring.

«Tiltalte burde iallfall ikke ha gjort forsøk på å kjøre forbi alle bilene under ett, men lagt seg inn bak traileren med sikte på å kjøre forbi den etter veikryssene, om trafikksituasjonen da tillot det. Å kjøre forbi en bilkø på cirka 40 meter som ligger like under øvre fartsgrense, krever mer oversikt framover enn det som var her.»

Sammen med et mindre forhold, ble 43-åringen dømt til 75 dager betinget fengsel. Han slapp også å betale erstatning til Mikkels foreldre.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere