RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok sprit med isopropanol

Foto: Tollvesenet (Tollvesenet)
Sist oppdatert:
Tollvesenet har gjort beslag av sprit som inneholder isopropanol – som brukes i vindusspylervæske og frostvæske.

Oslo (ANB): Folk som drikker denne spriten kan bli dårlig, opplyser Giftinformasjonen.

Ved inntak av isopropanol er det i alvorlige tilfeller aktuelt med behandling på sykehus. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig å rense blodet.

Blodtrykksfall
Isopropanol er en alkohol som brukes i for eksempel vindusspylervæske, frostvæske og som hånddesinfeksjonsmiddel. Isopropanol er ikke beregnet til å drikke, og er giftigere enn etanol (som er i alkoholholdige drikkevarer). Symptomer kan komme 1/2 til 2 timer etter svelging, og alvorlige symptomer kan utvikles raskt.

Ofte kan man kjenne acetonlukt fra pusten til en som har drukket isopropanol. Dette skyldes at isopropanol nedbrytes til aceton i kroppen. Aceton gir også nedsatt bevissthet og skilles langsomt ut. Blodtrykksfall kan oppstå ved alvorlige forgiftninger, ifølge Giftinformasjonen.

- Blir dårlig
Det var i januar at tollvesenet i Kongsvinger gjorde et beslag av 96 prosent sprit. Spriten viser seg å inneholde sju prosent isopropanol.

- Vi fraråder folk å drikke denne typen sprit. Tollvesenets analyser viser at spriten inneholder isopropanol, et middel som gjør at de som drikker spriten blir dårlig. Vi kommer til å gjøre det vi kan for å avdekke denne typen sprit i framtiden, sier kontorsjef Morten Nystuen ved grensekontrollen i Kongsvinger.

Spriten stammer fra Øst-Europa og det er ikke kjent hvor spriten skulle.

Spritbeslaget i januar er det første som er gjort i Kongsvinger siden metanolsakene i 2002. I sum dreier beslaget seg om rundt 25 liter sprit. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere