*Nettavisen* Nyheter.

Tok tre måneder å reparere sjøkabel

Foto: Statnett

Statnett er ikke til å rokke: - Vi har 35 års erfaring med sjøkabler og vet at det ikke vil gi god nok forsyningssikkerhet for Bergen.

06.08.10 19:38

Kraftlinjemotstanderne i Hardanger møter ingen forståelse hos Statnett når de argumenterer for at sjøkabel kan gi Bergen-området den kraftforsyningen som trengs uten store naturinngrep og monstermaster. Dårlige erfaringer med verdens lengste sjøkabel mellom Norge og Nederland er noe av det Statnett trekker fram. Her har det vært tre strømbrudd siden det ble satt i drift for to år siden, og det tok tre måneder å reparere den siste feilen.

Les også:- Dette handler bare om penger

Innrømmer dårlig dialog
Konserndirektør Håkon Borgen i Statnett innrømmer nå at de har vært for dårlige til å kommunisere sitt syn ut til befolkningen, men er helt avvisende til at sjøkabel er løsningen for Sima-Samnanger.

Både pris, forsyningssikkerhet og naturinngrep er argumenter for sjøkabel, ifølge Borgen. I tillegg understreker han - som olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) gjorde tidligere i sommer - at Bergen ikke har tid til å vente.

Også sjøkabel innebærer naturinngrep
- Bygging av kabelanlegget som kreves for sjøkabelalternativet vil medføre naturinngrep i form av kompenseringsanlegg i Sima, på land midtveis i Hardangerfjorden og ved avslutning av sjøkabelen i Norheimsund. Et slikt prosjekt er stort i omfang og kompleksitet og vil ikke kunne stå ferdig før etter mange år. Det er etter vår vurdering lenge å leve med en uakseptabel forsyningssikkerhet i regionen, sier Borgen ifølge en pressemelding som er lagt ut på Statnett.no.

- Vi har 35 års erfaring
I pressemeldingen heter det videre:

«Statnett er blant verdens ledende miljøer innen sjøkabel. Vi har 35 års erfaring med bygging og drift av høyspente sjøkabler og har stått for de mest avanserte sjøkabelprosjektene i verden. Derfor vet vi at selv med best tilgjengelig teknologi vil ikke forsyningssikkerheten til befolkningen i Bergen være god nok med sjøkabelalternativet».

Statnett peker på at de har utredet sjøkabelalternativ som en del av konsekvensutredningen for Sima-Samnanger. Svært høye kostnader og en svakere forsyningssikkerhet gjorde at Statnett konkluderte med at dette alternativet ikke var godt nok.

Derfor sier Statnett nei til sjøkabel

* Kostnadene for sjøkabelløsningen er med dagens markedspriser beregnet å koste ca. 4 milliarder kroner. Ledningsalternativet er beregnet å koste cirka 900 millioner kroner.

* Statnett viser til NorNed, sjøkabelen til Nederland. Denne, som Statnett betegner som teknologisk svært avansert, har opplevd tre strømbrudd siden det ble satt i drift i 2008. Det tok tre måneder å reparere den siste feilen. Over Oslofjorden har vi tre ledninger som krysser fjorden i sjøkabler. Her erfarte Statnett samtidige feil på sjøkablene til to av ledningene, med tilhørende svært lange reparasjonstider.

Kan ikke sammenligne med Oslofjorden
Ifølge Borgen er det en vesentlig forskjell på Oslofjorden og Bergen når det gjelder forsyningssikkerhet. Det er flere hovedforbindelser inn til Oslo-området. Dermed var ikke feilene som oppsto på sjøkablene over Oslofjorden kritisk for forsyningssikkerheten. En kabelfeil på veien til Bergen vinterstid vil derimot gi uakseptable problemer, hevdes det.

- Vi forstår reaksjonene og motstanden, men Norge kan ikke leve med en situasjon der befolkningen i landets nest største by risikerer å være uten strøm i lengre perioder. Vår jobb har vært å finne løsninger i forhold til traseene som er mest mulig skånsomme mot naturen. Vi har hatt en grundig prosess med mange høringsrunder, men vi vil likevel ta selvkritikk på at dialogen ikke har vært god nok. Her har vi noe å lære i forhold til neste utbygging. Det er ikke bra at folket ikke opplever at de har blitt hørt, sier Borgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix

Naturvernforbundet ikke imponert
Generalsekretær Jan Thomas Odegard i Naturvernforbundet sier til Nettavisen at leverandører av sjøkabler sier de kan løse problemene som Statnett blant annet har opplevd på NorNed. Et sjøkabelprosjekt for å sikre Bergen nok strøm kan også brukes som et prosjekt for å utvikle teknologien, mener Odegard.

Men Naturvernforbundets viktigste innvending er at Bergen bør sikres nok strøm gjennom energieffektivisering.

- Det er merkelig at ikke statsminister Jens Stoltenberg er en varmere tilhenger av dette, synes Odegard.

- Hvis du setter i gang med energieffektivsering i Bergen, for eksempel å skifte ut oljefyrer med varmepumper, får du effekt fra dag en. Men det er klart: Energieffektivisering handler om mange små prosjekter. Det blir færre snorer å klippe, sier Odegard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.