Gå til sidens hovedinnhold

Tok veien i ett jafs

Husstander innesperret etter flom.

(Glåmdalen): Fredrik Printz står på andre siden av Sorka i Øvre Grue. Sorka har tatt et realt jafs av veien, og flere meter av den er forsvunnet ned i vannet. Rekkverket er falt ned, og Sorka graver til seg stadig mer av veibanen som sprekker opp og deiser ned i vannet.

Det surkler når vannet finnet vei gjennom det overfylte røret som egentlig skal ta unna for alt vannet. Printz oppdaget ikke at veien var i ferd med å forsvinne, så han fikk heller ikke bilen over på andre siden. Slik andre har gjort.

Røyk og Cola
– Jeg har da både røyk og cola for ei lang stund framover. Og jeg har over 3000 bøker jeg kan lese, så foreløpig er jeg ikke rastløs, roper Printz i suset fra Sorka.

Flere av de andre beboerne har bilene sine på «riktig» side av bruddet, så de kan komme seg til og fra arbeid. Men det er et sjansespill å ta seg over åa, og et annet alternativ er å følge åkerkanten.

– Bruddet skjedde nok mandag kveld, og det kan se ut som om røret under veien har tettet seg. Vannet har så flommet over og til slutt tatt med seg veibanen. Stadig mer raser ut, sier Printz, som ikke fikk det helt til å stemme da han så på nettet at det ikke var noen særlige flomskader i distriktet.

– Ikke aner jeg når dette blir reparert heller. Det er privat vei, så dette må vi nok koste selv. I tillegg er det en del bønder som har jord her. Vannet må nok synke mye før det kan gjøre noe. På denne tida, pleier Sorka å være bare en bitte liten bekk, sier Printz.

Mye kraft
Fredrik Printz er på ferie på Namnå, så han tar dagene med ro og ser bare på vannet og veien som fører en kamp seg imellom.

– Det har rast ned litt tidligere her også, men aldri så mye som nå. Her må det nok til et nytt rør. Ikke virker det som det er slutt ennå heller, for det er meldt mer regn. Og Sorka har et bra tilsig, så vi kan nok risikere å vente ei stund før det blir gjort noe, sier Printz, som ikke har tatt sjansen på å forsøke å forsere bruddet.

– Jeg må vel i butikken etter hvert. Og skulle det skje noe alvorlig, så får man ta i bruk jordene for å komme seg fram. Så jeg er ikke noe redd, sier Printz.

– Det er for vått å klippe plenen når jeg bare må være her også. Eneste som ikke tar skade av alt vannet, ser ut til å være myggen, sier Printz med en liten latter.

Han viser til at det er mye kraft i vannet som kommer rennende nedover. Store kjerr er veltet over ende, og vannet forsyner seg under veibanen for å komme fram.

– Så får vi opplevd litt dramatikk her i ferien. Men jeg kunne nok godt ha tenkt meg sol i stedet for dette her, sier Printz.

Han synes i stedet det er litt rart å være flomoffer på denne tiden av året.

Les flere saker hos Glåmdalen her.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken