Gå til sidens hovedinnhold

Tollerne avdekket mer snusk enn noen gang

Oslo (NTB): Tollvesenet avdekket unndragelser for 1,4 milliarder kroner i fjor, noe som er ny rekord. Det er særlig kontroller av regnskap som har gitt resultater.

Til sammenligning var avdekkede unndragelser i 2011 på 985 millioner kroner, mens det i 2010 beløp seg til 1,1 milliarder kroner, opplyser Tollvesenet.

Regnskapskontroller sto for 745 millioner kroner av avdekkede unndragelser, og dette er en økning på 300 millioner kroner.

- Økningene kan forklares med at tollvesenet har intensivert kontrollen av toll- og avgiftspliktige firmaer og er også et resultat av tollrevisorenes risikovurderinger, analyser og etterretningsarbeid, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Tollvesenet opplyser at smugling av gull er et nytt fenomen. Sammen med politiet og skattemyndighetene har tollerne oppdaget smugling for titalls millioner kroner.

25 av tollsakene i 2012 hadde et omfang på over 5 millioner kroner. Den største enkeltsaken gjaldt manglende innbetaling av merverdiavgift på 200 millioner kroner. Til Finansavisen opplyser tolldirektøren at det dreier seg om såkalt «transfer pricing» - overføringer internt i konserner til ukorrekte verdier og priser. Han ønsker imidlertid ikke å gi ytterligere opplysninger om saken. (©NTB)

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer