RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tollerne legger «dildoen» på hylla

Foto: Tollvesenet
Sist oppdatert:
Slutt på lysende dildoer ved svenskegrensa. Nå stopper tollvesenet deg med blålys og sirener.

- Vi begynner å kjøre med blålys fra i dag. Nå kan trafikantene forvente å se tollvesen med biler som har uttrykningsstatus med lys og lydsignal, sier tollsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst-Norge.

20 sivile biler med påmontert blålys og sirener ruller nå ut langs svenskegrensa på Østlandet. 80 tollere har fått opplæring i å kjøre utrykning. Foreløpig er dette et prøveprosjekt på tre år begrenset til Tollregion Øst-Norge som dekker Østfold, Hedmark og Oppland.

- Vi forventer først og fremst å gi både kontrollobjektene, trafikantene og tjenestemennene bedre sikkerhet fordi vi nå får stanset bilene vi ønsker på sikker og forsvarlig måte, sier Fredriksen.

- Så det er slutt på «dildoene»?

- Ja, det stemmer. Før hadde vi en liten rød tut som vi satte utenpå lommelykten, sier Fredriksen.

Trodde det var landeveisrøvere
To år er gått siden Nettavisen skrev en rekke artikler om tollernes arbeidsvilkår på svenskegrensa. Til nå har tollvesenet brukt lommelykter med rød merking for å stoppe bilister for kontroll. Denne varslingen har blitt opplevd som utydelig av publikum, og tollerne har hatt vanskelig for å stoppe biler.

- Det var ikke morsomt å bli stoppet av folk med en stor lysende dildo, fortalte Åge Solem til Nettavisen i 2011. Han er blant dem som har blitt stoppet av tollvesenet, og som ikke forsto at det var tollevesenet som ville at han skulle stanse. Han trodde det var landeveisrøvere han hadde bak seg den høstdagen i 2010 xx

- Plutselig var det en bil bak meg. Jeg skjønte at den måtte ha stått i skogen med lysene av. Jeg forsøkte å slippe den forbi men det ville den ikke (...) Den blinket med lysene og jeg så de hadde noe rødt som de viftet med inne i bilen. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre for jeg hadde jo guttene mine på 13 og 15 år med meg i bilen. Det var utrolig ubehagelig med den bilen som jeg ikke visste hva var, fortalte han.

Takket Nettavisen
Leder John Søberg i Øst-Norge tollerforening fortalte til Nettavisen at mange hadde forvekslet tollere med landeveisrøvere eller noe annet når lommelykten med den røde konen ble viftet om kvelden.

Vi mener det er helt uakseptabelt og uholdbart at våre tjenestemenn må utfordre trafikkreglene for å kunne utføre en effektiv grensekontroll, sa han til Nettavisen.

Nettavisen intervjuet svenske tollvesen som ikke har lov til å stoppe bilister uten blålys. Saken skapte politisk debatt og førte til at regjeringspartiene snudde i saken sommeren 2012.

- Får jeg takke Nettavisen også for det flotte bidraget dere ga til å sette fokus på denne saken, sa leder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund da.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere