*Nettavisen* Nyheter.

Tollerne leverte tilbake marihuana

Foto: Tollvesenet/ANB (Tollvesenet/ANB)

En 40 år gammel mann fikk tilbake 30 gram marihuana av tollerne, fordi han innførte det som medisin.

Oslo (ANB-NTB): Kriminalsjef Mona Hertzenberg er overrasket over reglene.

– Nå gleder jeg meg til endelig å få smake på medisinen, sier Svein Berg (40).

Årsaken til at han fikk tilbake stoffet er at det ikke er snakk om ulovlig narkotika, men medisinsk marihuana.

Lovlig legemiddel
– Hvis man innenfor Schengen har blitt foreskrevet et legemiddel på lovlig vis, og fått dette utdelt på et godkjent apotek, så kan man fritt ta dette med seg til Norge, sier seksjonssjef Martin Bjerke ved Legemiddelverket til Dagbladet.

Berg hadde med seg seks gule plastbokser med medisinsk marihuana. Dette fikk han utskrevet av lege i Nederland. Berg varslet dessuten tollerne før han reiste til Nederland om at han kom til å ta med seg 30 gram marihuana tilbake til Norge.

Etterforsket i et halvtår
Tollvesenet ønsker ikke å uttale seg om saken og henviser til at den ble politisak ved Romerike politidistrikt. Der ble saken etterforsket i et halvt år.

– Vi kan trygt si at det var en spesiell situasjon å måtte levere tilbake marihuanaen. Vi ble overrasket over at reglene er som de er, men vi kan ikke gripe inn mot annet enn det som er forbudt, sier kriminalsjef Mona Hertzenberg.

ADHD
Årsaken til at han fikk utskrevet stoffet i Nederland er at han er diagnostisert med ADHD og posttraumatisk stressyndrom.

Medisinsk marihuana virker smertestillende og beroligende. Han foretrekker dette fremfor det amfetaminlignende stoffet ritalin, som er vanlig i behandling av ADHD i Norge.

(ANB-NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.