*Nettavisen* Nyheter.

Tollernes jobb blir stadig farligere

I februar ble en 32-åring fra Bergen tatt med store mengder tabletter og dopingmidler i bagasjen på Flesland flyplass. Foto: Tollvesenet

- Dette er en skremmende utvikling, sier tolldirektøren om beslagene av syntetisk narkotika.

06.07.12 15:25

Beslagene av hasj, marihuana, dopingmidler og narkotiske tabletter første halvår 2012 har økt voldsomt, viser Tollvesenets halvårsstatistikk offentliggjort onsdag.

Tollerne gjorde 1.444 narkotikabeslag første halvår 2012, som er det høyeste tallet noensinne og opp fra 1242 beslag fra første halvår i fjor.

Her er en bildekarusell av rekordbeslagene:

5204

Det er spesielt de «lettere» stoffene hasj og marihuana det ble beslaglagt mest av. Så langt i år har tollerne avdekket 744 kilo hasj mot 528 kilo i første halvår 2011.

Vil ikke bevæpne tollerne
Har narkotikasmuglingen økt eller har dere blitt bedre?

- Det er et godt spørsmål. Kontrollnivået til tollvesenet er lite endret. Jeg håper de økte beslagene er et resultat av bedre metoder og verktøy, men vi kan ikke vite noe sikkert sier tolldirektør Bjørn Røse til Nettavisen.

Jobben til tollerne blir også stadig farligere. Det er en viss økning i tilfeller hvor tollbetjenter har blitt truet eller skadet, men så langt har ingen blitt drept eller fått alvorlige skader. Foreløpig har ikke Tollvesenet tenkt å bevæpne tollerne.

- Tollvesenet i Norge er ikke bevæpnet, og slik mener vi det bør fortsette å være, sier Røse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Toll.no

Syntetisk narkotika
Tollvesenet har beslaglagt tre ganger så mange narkotiske tabletter første halvår 2012 sammenlignet med første halvår 2011. Totalt er det beslaglagt 513 000 tabletter, blant annet Valium, Rivotril og Rohypnol, mot 165 000 på samme tid i fjor.

Samtidig registrerer Tollvesenet økt bruk av nye typer syntetisk narkotika, et tema som er til stor frustrasjon for tolldirektøren.

- Dette er en skremmende utvikling. De stoffene simulerer andre narkotika og er ofte mye sterkere og langt farligere. Samtidig er de ikke på narkotikalisten, men defineres som legemidler. Disse er veldig tungvint og ressurskrevende å håndtere, siden de defineres som legemidler, og smuglere slipper unna med forelegg. Vi trenger strengere lovgivning på dette området, sier Røse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Syntetisk cannabis, også kjent som «legal highs» er 100 ganger sterkere enn den organiske cannabisen. I en aksjon i juni i år beslagla Harstadtollerne1,2 kilo av stoffet. Dette er det største tollbeslaget av denne narkotikatypen noensinne i Norge. Foto: Tollvesenet

Mer doping
Antall dopingbeslag har også enormt, fra 59.857 ampuller, kapsler og tabletter første halvår 2011 til 96.923 enheter i 2012. Tollerne har avdekket 44 kilo faste og flytende dopingmidler, tilsvarende flere titalls tusen dopingenheter.

Enda er ikke dopingbruk ulovlig i Norge, men den 22. juni sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut en høring om forbud mot erverv, besittelse og bruk av visse dopingmidler. Det er et forslag Røse hilser velkomment.

Store alkoholbeslag
Tollvesenet har i første halvår også beslaglagt store mengder alkohol: 202 000 liter øl, 22 700 liter brennevin og sprit, og 26 000 liter vin. På Ørje ble det i begynnelsen av juni beslaglagt 18 700 liter øl, norgeshistoriens nest største tollbeslag av øl.

Samtidig har Tollvesenet sikret seg 4.897.534 sigaretter i første halvår, noe som også er ny rekord. Røse vedgår at det høye avgiftsnivået i Norge er en del av årsaken. Men han avviser at en lemping på reglene hadde frigjort mer ressurser å konsentrere seg om smugling av farligere gods.

- Det er ikke småsmugling dette er snakk om. Det meste er store smuglerpartier som profesjonelle smuglere står bak, sier Røse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette beslaget ble gjort i en polskregistrert Mercedes trekkvogn med henger om ettermiddagen 3. juni. Vogntoget ble kjørt av en 31-årig polsk statsborger. Han fortalte tollerne at lasten var nær 24 tonn med juice. Opptellingen viste at lasten inneholdt 18 708 liter øl og 522 liter brennevin. Tollbeslaget utgjør 1,2 millioner kroner i unndratte avgifter til statskassen. Foto: Tollvesenet

Forfalskede sigaretter
Røse påpeker at Sverige har langt større beslag enn Norge, og mange av smuglervarene har opprinnelse i andre land enn Sverige. Røse advarer om at sigaretter kjøpt på shabby utsalgssteder slettes ikke trenger å være laget av dem som står på logoen.

- Vi anslår at halvparten av sigarettene vi beslaglegger er forfalskninger produsert i Kina, sier han.

Ulovlig innreise
I første halvår 2012 overleverte Tollvesenet mer enn 700 personer, mistenkt for ulovlig innreise eller innvandring, til politiet i forbindelse med ordinære tollkontroller. Det handler om personer som kan være mistenkt for menneskesmugling, som tidligere er utvist fra Norge, som er asylsøker i et annet Schengenland eller som har falske identitetspapirer.

- De som blir stoppet av oss har ofte forfalskede papirer og det er uvisst hva de har å gjøre i Norge. Men vi vet at de er overrepresentert på den kriminelle statistikken i Norge. Og selv de blir utvist, ser vi dem igjen, sier Røse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.