Gå til sidens hovedinnhold

Tollkutt på klær

Oslo (NTB): Importører jubler, men produsenter frykter hardere konkurranse som følge av regjeringens forslag til statsbudsjett om å kutte tollsatser på klær og tekstiler.

På en rekke varer blir tollsatsene nesten halvert. Fra 29 utviklingsland forsvinner toll fullstendig. Handelsnæringen gnir seg i hendene.

- Det er positivt at regjeringen vil redusere tollsatsene på klær og tekstiler. Det vil gjøre det billigere å importere klær og innføring av like tollsatser forenkler arbeidet for bransjen. Begge deler vil gjøre klær billigere i butikk, sier direktør for mote og fritid i handelsorganisasjonen Virke, Bror Stende, til Nationen.

Dale of Norway, en norsk produsent av klær, har lite til overs for tollkuttet.

- Redusert toll vil forverre rammevilkårene ytterligere. Importerte klær er allerede i dag billigere enn norskproduserte. Tollkuttet gjør prisforskjellen enda større og det blir vanskeligere å opprettholde den gjenværende norske produksjonen, sier daglig leder Øyvind Lauritzen i Dale of Norway.

Han sier det er vanskelig å spå hvor mye tollendringen vil påvirke norske produsenter, men han mener Norge burde ha gjort det samme som EU gjør og innføre høyere tollsatser på alle tekstilvarer for å ta vare på egen produksjon. Det kan få bedrifter til å flytte hjem til Norge, tror han. (©NTB)

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag