Gå til sidens hovedinnhold

- Tolv mennesker hengt på én dag

Aktivist mener det er på høy tid å kalle den iranske ambassadøren inn på teppet.

(Nettavisen): Tolv mennesker ble henrettet ved henging i Iran onsdag, melder Iran Human Rights. To av dem ble henrettet ved offentlig henging.

De henrettede er dømt for forbrytelser som blant annet drap og narkotikaforbrytelser.

Den siste uken har det vært 25 offisielle henrettelser. I tillegg har Iran Human Rights registrert 14 uoffisielle henrettelser i samme tidsperiode.

- Dette er en trend som har pågått en stund. Jeg tror igjen at det har mye å gjøre med at det ikke er en sterk internasjonal reaksjon, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

120 henrettelser i år
Organisasjonen har foreløpig ikke tallene klare for antall henrettelser i fjor, men tror det blir det høyeste tallet på 13 år. Hittil i år har det ifølge organisasjonen vært 120 henrettelser.

- Så langt i 2014 så har det vært 58 offisielle og 62 uoffisielle henrettelser, sier Amiry-Moghaddam.

Uoffisielle henrettelser er basert på informasjon organisasjonen har innhentet fra sitt nettverk i Iran, mens offisielle henrettelser blir omtalt og bekreftet av regimet.

Groteske bilder
Iran Human Rights har fått tilgang til bilder fra en offentlig henrettelse i Iran fra forrige uke. Bildene er svært groteske og viser blant annet barn som er tilskuere til avrettingen.

De dødsdømte er tydelig preget idet bødlene fører dem opp til galgen og henger løkken rundt halsen deres. Etter at dødsdommen er fullbyrdet, tar bødlene fram en stor jaktkniv og kutter over repet. Likene blir deretter pakket inn i plast og fraktet avgårde.

- De utfører disse offentlige henrettelsene på en så grotesk måte foran øynene på mange små barn, sier Amiry-Moghaddam.

- Jeg synes det er sjokkerende at de ikke blir møtt med sterkere reaksjoner, gjentar han.

Optimismen i Iran
I fjor sommer ble Hassan Rouhani valgt som president i Iran. Han fremstår som langt mer moderat og diplomatisk enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Iran Human Rights mener Vesten har vært altfor fokusert på den tilsynelatende optimismen i Iran.

- Det er ikke helt greit nå. Det er ikke greit å smile nå. Det er på tide å kalle inn (iranske) ambassadøren, sier Amiry-Moghaddam med tydelig henvisning til norske myndigheter.

Amiry-Moghaddam sier at det sivile samfunnet i Iran har siden valget i fjor sommer begynt å ta fastere form med stadig flere iranere som engasjerer seg og organiserer seg. Blant annet finnes det eksempler på etniske iranere som tar opp saker som morsmålundervisning. I tillegg er det startet opp kampanjer mot dødsstraff.

Amiry-Moghaddam sier det sivile samfunnet i Iran utgjør en trussel mot det sittende regimet, med ayatolla Ali Khamenei som øverste leder.

- Den største trusselen for iranske myndigheter kommer innenfra.

Norske reaksjoner
Forrige gang norske myndigheter offisielt uttalte seg om henrettelser i Iran, var i fjor høst med ny politisk ledelse på plass i Utenriksdepartementet.

Det skjedde i forbindelse med at en dødsdømt tobarnsfar overlevde første hengningsforsøket i Iran, og ble igjen beordret henrettet. Da uttalte statssekretær Ingvild Stub i UD følgende i en uttalelse til Nettavisen:

- Jeg vil oppfordre Iran til å avstå fra alle henrettelser og innføre et moratorium på bruken av dødsstraff.

Kommentarer til denne saken