*Nettavisen* Nyheter.

Tom Hagen (70) siktet for drap eller medvirkning til drap: - En tydelig villedet handling

Politiet vil fremstille Tom Hagen for varetektsfengsling i fire uker.

28.04.20 12:18

Se politimester Ida Øystese fortelle om siktelsen av milliardæren i vinduet overfor.

Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog, tirsdag formiddag. Hans kone har vært savnet i halvannet år etter at hun ble borte fra sitt hjem i Sloraveien, 31. oktober 2018.

- Øst politidistrikt har i dag pågrepet Tom Hagen, siktet for drap eller medvirkning til drap, innledet politimester Ida Øystese pressekonferansen med.

Les også: Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap

Politiet sier det imidlertid fortsatt er flere ubesvarte spørsmål.

- Det er 18 måneder Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem, hun er fortsatt ikke funnet, sier politiinspektør Tommy Brøske.

Klikk på bildet for å forstørre. HAGEN-FORSVINNINGEN: Øst politidistrikt holder pressekonferanse om Lørenskog-saken, etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Hans kone har vært savnet i halvannet år.

HAGEN-FORSVINNINGEN: Øst politidistrikt holder pressekonferanse om Lørenskog-saken, etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Hans kone har vært savnet i halvannet år. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ikke en reell bortføring

Han legger til videre at etterforskning ble satt i gang kort tid etter at hun forsvant oktober 2018.

- Politiets hovedteori har vært at det har vært en bortføring med økonomisk motiv. I juni 2019 endret politiet sin hovedteori fra at hun var bortført til at hun ble drept, sier Brøske videre.

– I begge typer saker er det naturlig at personer med relasjoner til fornærmede får mye oppmerksomhet. Dette har også vært tilfelle i denne saken, sa politiinspektøren og la til at mistanken mot Tom Hagen gradvis er blitt styrket.

Fakta

Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog

Brøske forteller videre at etterforskningen har vært utfordrende.

- Politiet er nå av den oppfatning at det ikke har vært en reell bortføring. Politiet mener derfor at saken bærer preg av at det er en tydelig planlagt villedning, sa Brøske til slutt.

Les også: Tom Hagens forretningsforbindelse: - Jeg er sjokkert

Brøske mener det er lite sannsynlig at hun er utsatt for en ulykke eller sykdom, eller har tatt sitt eget liv.

Et samlet bevisbilde

Politiet har jobbet lenge og målbevisst, og fortalte at bevisene nå var gode nok til å pågripe Anne-Elisabeth Hagens ektemann.

- Pågripelsen er et resultat av det samlede bevisbildet, slik etterforskningen er nå. Det er skjellig grunn til å sikte Tom Hagen, fortalte politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Politiadvokaten la til at pågripelsen foregikk udramatisk.

- Politiet vil begjære Tom Hagen varetektsfengslet i fire uker, sa Eriksson videre.

Det vil skje i Nedre Romerike tingrett på onsdag, og politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling og begrunner det med faren for bevisforspillelse.

Klikk på bildet for å forstørre. POLITIADVOKAT: Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson fortalte at Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker.

POLITIADVOKAT: Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson fortalte at Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Eriksson kunne heller ikke utelukke flere pågripelser i saken, men for øyeblikket er det kun Hagen som er pågrepet i saken.

Ransaking av bolig

Politiet har også bedt retten om tillatelse til ransaking av Tom Hagens bolig i Sloraveien, og vil drive målrettet søk etter Anne-Elisabeth Hagen.

- Det er først nå det blir foretatt en ordinær ransaking av boligen, men også andre eiendommer knyttet til Tom Hagen, sa politiadvokaten.

- Vi har ingen konkret formening om hvor hun er, men vi vil søke, og det er et klart mål å finne henne, sa hun videre.

På spørsmål om Svein Holden vil bli Tom Hagens forsvarer, ønsket ikke politiadvokaten å kommentere dette.

- Internasjonalt politisamarbeid

Politiinspektør Tommy Brøske fortalte at politiet har samarbeidet med utenlandske kolleger, men det Brøske ville ikke kommentere noe særlig ytterligere utover det.

Politiet ville heller ikke si noe om etterforskningsmetodene.

- Vi kommer ikke til å kommentere skjulte eller åpne etterforskningsmetoder, sa Eriksson til Nettavisens spørsmål.

Nettavisen får også opplyst at politiet har gjort en rekke etterforskningsskritt mot kryptovalutamiljøer i Sør-Europa. Heriblant i Spania med bistand fra Kripos.

Det skal også ha vært gjort undersøkelser inn mot kriminelle miljøer i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre. Tom Hagen fotografert i 2011.

Tom Hagen fotografert i 2011.  Foto: Torbjørn Olsen / Gd (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag