RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tomm Kristiansen i flere kanaler

Sist oppdatert:
Tidligere utenrikssjef Tomm Kristiansen skrev et internt notat i NRK om kandidatene til Den Store Journalistprisen, skriver Dagens Næringsliv.

Aftenposten skriver at Seierstads kandidatur ble droppet etter at sentrale skikkelser i NRK skal ha sådd tvil om hennes journalistiske arbeidsmetode, men at Kristiansen ikke kjenner til at de skal være sendt noe brev fra NRK om Åsne Seierstad.

- Vi brukte Åsne i utstrakt grad på den tiden, både på Balkan og i Afghanistan, og hun reiste enkelte ganger inn etter anbefalinger fra oss som frilanser, sier Kristiansen til Aftenposten.

Bergens Tidendes kulturredaktør, Jan Nyberg, skrev i går at juryen fikk flere henvendelser hvor Seierstad ble fratatt enhver journalistisk ære. Ifølge VG kom kritikken i en flere siders rapport fra en sentralt plassert medarbeider i NRK-systemet, der det ble listet opp flere konkrete eksempler på hvordan Seierstad ga seerne et falskt inntrykk.

- Jeg var overrasket over tonen i notatet, som jeg vil beskrive som lettere aggressiv, sier Nyberg til VG.

Foruten Nyberg satt NRKs nyhetssjef Anne Aasheim, Adresseavisens sjefsredaktør Gunnar Flikke, Dagsavisredaktør Hilde Haugsgjerd og NTB-sjef Thor Viksveen i juryen for Den Store Journalistprisen i 2002. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, var sekretær.

Daværende utenriksredaktør i NRK, Tomm Kristiansen, skrev et internt notat i NRK, om de forskjellige kandidatene. Dagens Næringsliv skriver at notatet fikk avgjørende betydning for juryens dom.

Tomm Kristiansen sier til Dagens Næringsliv at han ikke har noen anelse om hvordan hans interne NRK-notat havnet hos juryen.

- For meg er dette ganske gåtefullt. Jeg har aldri sendt noe brev til juryen for Den Store Journalistprisen, sier Kristiansen til Dagens Næringsliv.

Han har likevel vondt for å tro at det var NRK-medarbeidere som følte seg tilsidesatt som skal skrevet brevene til juryen, skriver Aftenposten.

Da Seierstad dro til Afghanistan, sendte Kristiansen ut en beskjed internt i NRK om ikke å bruke henne, skriver Dagens Næringsliv.

- Fordi vi hadde egne folk i nordområdene. Da våre medarbeidere var ute av områdene i Afghanistan og Åsne var i Kabul, var det naturlig å benytte seg av henne, sier Kristiansen til Dagens Næringsliv.

NRKs Erling Lægreid var den første til å benytte seg av Seierstad, ettersom hun var den eneste norsktalende personen i Kabul.

Verken nåværende utenriksredaktør Gro Holm eller hennes forgjenger Tomm Kristiansen har uttalt seg om Åsne til juryen for Den store journalistprisen, skriver VG.

- Jeg har ikke vært i kontakt med juryen, men jeg husker at vi internt blant lederne i NRK diskuterte flere NRK-navn som var aktuelle for prisutdelingen det året. Men jeg har ikke lyst å si hvilke navn det var, det har jeg ikke så lyst til å kommentere, sier Kristiansen til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere