*Nettavisen* Nyheter.

«Tommelen min ligger i en pose»

Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

På vei til sykehuset fryktet Simen at skogbruksdrømmen var over.

13.02.12 21:25

(RB.no): 22. juni ved åttetiden om morgenen i fjor. Pia Hanslien blir oppringt.

«Tommelen min ligger i en pose. Ja, den er helt av», forteller sønnen Simen Hanslien.

«Skal vi kjøre til sykehuset eller ikke?»

Stemmen er imidlertid så rolig og behersket at Pia først ikke tror på sin da 16 år gamle sønn. Men det er mye som står på spill for gutten som skal bli bonde og skogbruker.

– Da er det mye man trenger høyre tommel til, understreker Simen et drøyt halvt år etter episoden.

Bondeyrket skulle han klart med eller uten tommeltotten. Skogbruk derimot kunne blitt trøblete. Simen frykter dessuten at han må utsette landbruksstudiene ved Tomb i Østfold.

Nå takker han en standhaftig mor og gode kirurger for at tommelen igjen er på plass. Fullt funksjonell og kun bredden av et motorsagkjede kortere enn tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Ville kaste tommelen
Alvoret synker raskt inn over Pia denne sommermorgenen. Hun ringer Ahus mens faren kaster seg i bilen for å hente Simen på Holm gård på Skedsmokorset.

Ved Ahus er de imidlertid pessimister.

Kirurgen sier at tommelen bare kan kastes og fingerstumpen som er igjen må lappes. Men moren nekter å gi opp. Hun synes det er rart de kan konkludere etter bare 10 minutters undersøkelse. Her skal alt prøves, tenker Pia og krever at sønnen blir sendt til et annet sykehus.

Ved Rikshospitalet bruker de en time på å gjøre tommelen ren for sagflis og kjedeolje. På natta blir Simen så operert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

Kritiske døgn
Simen har jobbet på bondegård siden han var seks år. Foruten å eie sin egen gård, har han så lenge han kan huske vært bestemt på å drive med skogbruk.

I 10 kritiske døgn på Rikshospitalet må han ligge helt i ro. Da blir det mye tid til å tenke.

– Det var jo slett ikke sikkert at tommelen ble sittende. Og jeg hørte om en annen som også var på Rikshospitalet og hadde mistet tommelen. Han ville bli gitarspiller, men måtte gi opp den karrieren, forteller Simen.

Strålende testresultater
Men etter utskrivelsen har det gått over all forventning. Etter fire måneder er Simen på kontroll. Legene tror først det er noe feil med maskinen under en såkalt tommeltrykktest.

– Han trykte 3,5 kilo med hånda som var skadet. 5 kilo med den andre, forteller moren Pia, som ikke får rost kirurger og fysioterapeuter ved Rikshospitalet nok.

I januar, et halvt år etter ulykken, var Simen friskmeldt.

– Det har gått så fort. Egentlig skulle det gått et år, men nå er tommelen helt fin. Det var flaks at kuttet kom midt imellom to ledd, sier Simen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

Ekkelt
Det kriblet litt i magen da han ikke mange dager etter ulykken gikk tilbake til den samme saga han hadde kuttet seg på.

– Det føltes litt ekkelt, men det gikk fort over.

Simen matet vedmaskinen med stokker da ulykken inntraff. Saga gikk ned, og kjedet satt seg fast mens Simen snakket med en kamerat samtidig som han dro hånda inn i saga.

– Da jeg tittet på hånda, var hele tommelen borte. Jeg har vel blitt litt raskere til å dra vekk fingrene nå, sier han og smiler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.