*Nettavisen* Nyheter.

Tommelen ned for forslag om oljesandstans

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Stortinget avviste forslaget til Kristelig Folkeparti om å bruke statens eierskap til å trekke StatoilHydro ut av oljesandprosjektet i Canada.

Utvinning av olje fra tjæresand er en svært forurensende prosess, og StatoilHydro har høstet mye kritikk for å selskapet kjøpte seg inn i North American Oil Sand Corporation i 2007. Kristelig Folkeparti vil ha StatoilHydro ut av den sterkt vann- og energikrevende produksjonsprosessen.

Torsdag kveld behandlet Stortinget forslaget fra KrF-leder Dagfinn Høybråten og Line Henriette Holten Hjemdal om å bruke det statlige eierskapet til å trekke selskapet ut av prosjektet. Den første som fra talerstolen rettet sterk kritikk mot forslaget, var saksordfører Tore Nordtun (Ap).

- Jeg tar ikke stilling for eller imot oljesand i seg selv. Dette handler om grunnlegende prinsipper om hvordan man opptrer som eier. Og det må gå foran populisme, sa Nordtun.

Bare Kristelig Folkeparti selv og Venstre stilte seg bak forslaget, som under selve avstemningen ved 3-tiden natt til fredag ble forkastet med 87 stemmer mot og bare 12 for.

- Jeg mener oljesand er noe svineri med dagen teknologi, og beklager sterkt av StatoilHydro brukte 12 milliarder kroner på det prosjektet. Men jeg har også respekt for at selskapet gjør de grep som er nødvendig for å sikre inntjening, sa Petter Skovholt Gitmark. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.