Tommy (20) låner bort sofaen til fremmede

Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen (BA))

Slik får turistene en unik bergensopplevelse.

15.07.12 17:38

Tommy Odland (20) låner gjerne bort sofaen sin til fremmede.

I en leilighet i Bergen sentrum sitter Tommy med det sveitsiske kjæresteparet, Armando (23) og Silvia (20). Gjennom nettstedet couchsurfing.org avtalte Tommy at de kunne få bo gratis hos ham.

– Selv om jeg ikke reiser selv, møter jeg andre kulturer og får følelsen av å reise, sier Tommy til Bergensavisen.

Første gang
En gruppe filippinere har nettopp reist fra Tommys leilighet, og Armando og Silvia har inntatt sofaen. Her skal de bo i to netter.

– Det er vår første gang i Bergen, og faktisk første gang vi prøver ut sofasurfing, forteller de.

Paret bestemte seg for å teste det ut etter anbefaling fra venner.

– Vi møter nye mennesker, får en bedre innsikt i Bergen og får lære mer om stedet. Dessuten er det selvsagt mye billigere enn å bo på hotell. Det er jo gratis! Og så langt virker det som et kult opplegg, sier Armando.

Til tross for at de skulle bo hos en nordmann de aldri hadde møtt før, var de ikke særlig nervøse.

– Jeg trodde vi skulle være enda mer nervøse. Men det skjedde aldri. Vi hadde en følelse av at det ville gå fint å bo hos Tommy, og det gjør det, forteller kjæresteparet.

Ga meg nøklene til huset hans
Det er Silvia og Armandos første gang som sofasurfere, men for Tommy er det langt ifra første opplevelse med opplegget. Han har hatt rundt 20–25 personer på besøk, og har overnattet hos rundt ti personer når han selv har reist.

– Det startet litt over ett år siden. Etter videregående reiste jeg til Asia alene. Før jeg dro, gjorde jeg research om reisemålet. Da kom jeg over en link til en side om sofasurfing, sier Tommy.

Hans første opplevelse med sofasurfing, var i Filippinene.

– Jeg møtte en fyr som stolte på meg nok til å gi meg nøklene til huset hans. Det var så kjekt i Filippinene at jeg ble værende i tre-fire måneder. Jeg skaffet meg en leilighet, og lot andre sofasurfere få bo hos meg.

Tommy er fremdeles god venn med sofasurferen i Filippinene, som han både har reist med senere og fått besøk av.

For flere kan det friste å teste det ut av økonomiske årsaker, men det er ikke derfor Tommy driver med sofasurfing. Det er heller for å være sosial med lokalbefolkningen når han er ute og reiser, og få en mer intim opplevelse av et sted, samt få oppleve kulturforskjeller.

– Jeg har råd til å bo på hotell, men du får mer ut av oppholdet ved å bo med de lokale. Hotell blir så kjedelig, forteller 20-åringen.

Han legger til at ved hjelp av sofasurfing, får du mulighet til å reise i en lengre tidsperiode og gjerne til reisemål som er langt borte fra Norge.

Bruk sunn fornuft
For mange kan det virke skremmende og farlig å skulle bo i hjemmet til mennesker som du ikke kjenner på forhånd.

– Det er nok tryggere enn det folk flest tror. Couchsurfing sin hjemmeside er lagt opp på en måte som gir deg trygghet. Når jeg har fått besøk av noen, legger de igjen en referanse på min profil. På den måten kan folk lese hvordan andre opplevde besøket hos meg. I tillegg kan «venner» på nettstedet gi såkalt «vouching». Den tredje sikkerhetsmomentet er at du kan få venner på profilen, folk du har møtt eller hatt på besøk.

Tommy Odland forklarer at det også er viktig å lese profilene til folk for å forstå om de er seriøse eller ei.

– Det er lett å se seriøsiteten til brukerne. Om du legger ut fem setninger om deg selv og uten noen referanser, hadde jeg med en gang sagt nei.

Til tross for bare positive opplevelser så langt, påpeker Tommy Odland at det er en sjanse for at folk er uærlige.

– Sjansen er der selvsagt. Du blir jo ekstra sårbar når du er ute og reiser alene i et fremmed land. Men så lenge du bruker sunn fornuft, går det greit.

Så langt har ikke Tommy møtt på noen uærlige mennesker. Snarere tvert imot. 20-åringen mener opplegget gir mer enn bare gratis overnatting.

– Det er god språktrening! Dessuten lærer du mye om kulturforskjeller og får møte så mange spennende mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.