RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tomra-bot på 190 mill

Sist oppdatert:
EU-kommisjonen har ilagt Tomra en bot på mer enn 190 millioner kroner for brudd på konkurranselovene. Tomrasjef Aamund Skarholt er overrasket over at boten ble så stor.
Som NA24 iMarkedet meldte tirsdag ville Tomra onsdag få avgjørelsen fra konflikten selskapet har hatt med EU.

EU-Kommisjonen anklaget Tomra for å drive misbruk av markedsmakten sin ettersom den norske pantegiganten gjennomførte en ekskluderende salgsstrategi.

- EU-kommisjonen har i dag konkludert med at Tomra i perioden 1998 til 2002 hindret konkurransen i panteautomatmarkedet i Østerrike, Tyskland, Nederland, Norge og Sverige gjennom å ha implementert en ekskluderende strategi. Som følge av dette har Kommisjonen besluttet å ilegge Tomra en bot på 24 millioner euro, skriver Tomra i en pressemelding.

Dermed må selskapet ut med 190,8 millioner kroner. I tillegg til har det norske panteselskapet blitt pålagt å stoppe alle avtaler med eksklusivitets- og/eller lojalitetsforpliktelser. Dette ble implementert allerede for flere år siden, melder Tomra i pressemeldingen.

Tomra har enda ikke bestemt seg for om de skal vedta boten eller ike.

- Tomras styre vil vurdere hva som skal gjøres i forhold til boten som er blitt ilagt selskapet. Om nødvendig kan Tomra innen to måneder bringe Kommisjonenes vedtak inn for EU-domstolen (EUs førsteinstansrett). Hvor vidt Tomra vil akseptere vedtaket eller forfølge saken rettslig vil bli kommunisert på et senere tidspunkt, skriver selskapet i meldingen.

- Høy bot

- Jeg synes det var en høy bot, er Tomrasjef-Aamund Skarholt sin reaksjon på boten når NA24 iMarkedet ringer.

- Det vi blir dømt for, og de pålegg vi har fått, er ting som hører historien til. Slik sett har ikke dette implikasjoner på Tomras drift i dag. Her har man iverksatt tiltak for å unngå enhver tvil om denne type problematikk, sier Skalholt til NA24 iMarkedet.

Skarholt sier videre til NA24 iMarkedet at boten ikke vil gå ut over selskapets soliditet, og han tror heller ikke omdømmet til selskapet vil svekkes.

- Rent imagemessig er det aldri noe hyggelig å få en bot i denne størrelsesordren. Men jeg tror ikke omdømmet vil endres. Jeg tror vi har fornøyde kunder i dag, og vi hadde det den gangen, sier Skarholt.

- Hvordan går det ellers med Tomra da?
- De fleste piler peker i riktig retning. Kostnadene går ned og inntektene opp, sier Skarholt til NA24 iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere