RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tomra slår analytikerne

Sist oppdatert:
Færre solgte pantemaskiner til Tyskland gjorde at resultatet ble svakere, men selskapet overgår analytikernes forventninger.
Panteselskapet Tomra presenterte sitt resultat for første kvartal etter at børsen stengte tirsdag ettermiddag. Mens de fleste investorene er opptatt av det lokkende vårværet fortalte Tomra hvordan det har gått de tre første månedene i 2007.

Resultat før skatt falt til 70,1 millioner kroner fra 125,4 millioner kroner i samme periode året før. Driftsinntektene fikk også en nedgang fra 822 millioner kroner til 794 millioner kroner i første kvartal 2007. Det er særlig det tyske markedet som bidrar Tomras nedgang.

Slår forventningene

Selv om panteselskapet leverer svakere enn ved samme tid i fjor overgår de forventningene til markedet. Tallknuserne hadde ifølge en sammenstilling gjennomført av SME Direkt på vegne av TDN Finans ventet at resultat før skatt ville ligge på 69 millioner kroner. Driftsinntektene var ventet å lande på 746 millioner kroner.

Bruttomarginen falt til 36 prosent i kvartalet en nedgang fra 38 prosent i samme periode året før. Driftsresultatet endte på 73 millioner kroner som er ned fra 123 millioner kroner i første kvartal 2006, men bedre enn forventningene på 69 millioner kroner.

Lavere maskinsalg til tyske kunder gjør at kvartal ble noe svakere enn ved samme tid i fjor. Tomra installerte 450 nye maskiner i Tyskland i første kvartal 2007 mot 2.000 maskiner i første kvartal 2006.

I begynnelsen av april fikk Tomra en ordre på 800 maskiner og disse vil trolig bli levert i løpet av andre halvdel av 2007. Panteselskapet venter også at det vil komme flere ordre, men mener det er vanskelig å si når dette vil skje.

Merker kostnadene i UK

Norden er fortsatt motoren utenfor Tyskland. Omsetningen i Norden økte med 17 prosent og ble godt hjulpet av Finland som bestiller flere maskiner. I Vest-Europa og Øst-Europa økte salget med henholdsvis 22 og 26 prosent.

Tomra merker kostnadene i forbindelse med innsamlingssystemene til Tesco-butikkene i Storbritannia. De 15 første av i alt 100 innsamlingssentre har nå blitt installert hos Tesco og oppstart kostnader samt kostnader i forbindelse med utskiftningen av en underleverandør rammet resultatbidraget. Det er ventet at kostnadene per solgte senter vil bli betydelige lavere i andre kvartal.

Kostnader knyttet til utrulling av sentrene sendte driftsresultatet videre ned fra minus 16 millioner i første kvartal i fjor til minus 24 millioner kroner i år.

Kontantstrømmen fra driften var i første kvartal på 30 millioner kroner og ved utgangen av kvartalet var kontantbeholdningen på 48 millioner kroner. Dette er en skarp nedgang fra 370 millioner kroner i samme periode året før og skyldes at selskapets tilbakekjøp av egne aksjer.

Nye løsninger

Tomra melder at deres nye resirkuleringsløsninger for markeder uten panteløsninger på drikkebeholder møtes med interesse fra flere hold. Selskapet skriver i sin resultatpresentasjon at de har flere diskusjoner med potensielle nye kunder og Tomra prioriterer større kunder i disse samtalene. Dette for å utnytte stordriftfordelene ved store ordre.

Tomra utvider også produktspekteret med å utvikle nye løsninger som ikke faller inn under de tradisjonelle panteautomatene. Blant annet utvikler de en mindre variant av TRC (Tesco recycling center) som ligner en kiosk basert på panteautomater og andre maskiner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere