RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tomra: Tysk industri stopper panteinnføringen (Ny)

Sist oppdatert:
Tysk industri har bestemt seg for å stoppe innføringen av et nasjonalt pantesystem. Dermed fortsetter Tysklandsmarerittet for Tomra og Erik Thorsen
Oppdatert med flere detaljer.

Den tyske drikkevareindustrien og detaljhandelens styringsgruppe for panteinnføring meldte tirsdag kveld at de stopper forberedelsene til et nasjonalt pantesystem. Dette systemet skulle i utgangspunktet ha vært klart 1. oktober i år, etter at industrien allerede fremprovoserte en utsettelse fra 1. januar i år.

- Tvangspanten er endelig død, sier adm. direktør Holger Wenzel i handelsorganisasjonen HDE til avisen Bild.

Dermed må tyske forbrukere fortsette med dagens pantesystem, som ble innført ved årsskiftet. Dette systemet var ment å være midlertidig, og er ikke åpent og landsekkende. Forbrukerne kan bare pante hos den butikkjeden hvor de kjøpte drikkevarene.

Som en begrunnelse for at det nasjonale pantesystemet utsettes, vises til at sikkerheten rundt pantesystemet er for dårlig. I tillegg til dette peker industrien på at EU-kommisjonen har innvendinger mot tysk pant.

Reagerer

Tyske myndigheter reagerer på industriens bestemmelser tirsdag ettermiddag. I utgangspunktet gav tyske miljøvernmyndigheter en utsettelse av innføringen av pant etter en skandinavisk modell, fra opprinnelige 1. januar 2003 til 1. oktober 2003.

I en pressemelding tirsdag skriver myndighetene at henvisningen til EU-kommisjonen er feil, og mener EU-kritikken slett ikke dreier seg om det planlagte systemet, men det midlertidige opplegget man har nå.

Videre heter det i meldingen fra det tyske miljøverndepartementet at industrien bryter avtalen med myndighetene, og at avgjørelsen til industrien er uforståelig.

Det er verdt å merke seg at EU-landet Danmark allerede i fjor innført et lignende pantesystem som det Tyskland nå planlegger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere