*Nettavisen* Nyheter.

Tømrer fikk skattekrav på 106.000 kroner

Oslo (NTB): Selvstendig næringsdrivende tømrer Geir Lundheim må betale dyrt for å ha bygget familiehytte på fritiden. Skatteetaten mener han har brukt sin spesialkompetanse under byggingen, og krever 106.000 kroner i merverdiavgift.

Selvstendig næringsdrivende tømrer Geir Lundheim (49) fra Kongsberg var mellom 2007 og 2011 med jevne mellomrom i Nore og Uvdal kommune for å bygge på familiehytta som han hadde arvet sammen med sin søster.

Tidligere i år mottok Lundheim et brev fra Skatt Øst om at bokettersyn av bedriften hans hadde avslørt at han ikke hadde rapportert inn timene han brukte på å bygge hytta. Det kostet ham et skattekrav på 106.000 kroner. Skatteetaten anser Lundheims bygging som bruk av bedriftens spesialkompetanse, noe som er momsbelagt. Lundheim mener kravet er dypt urettferdig.

- Jeg kunne ikke tro det. Jeg bygget jo hytta på min egen fritid med mitt private verktøy og den var ikke ment for salg eller utleie. Det blir jo som en kokk må betale moms hvis han lager mat hjemme, eller en frisør klipper håret til sine egne barn, sier en opprørt Lundheim til TV 2.

Momsreglene skiller ikke mellom hvorvidt spesialkompetansen er benyttet på fritiden eller i jobbsammenheng. Dersom man er selvstendig næringsdrivende ansees dette som et uttak av varer eller tjenester fra virksomheten, noe som skal faktureres for.

- Regelverket er rimelig klart og merverdiavgiftsloven har eksistert siden 1970. Likevel ser vi at håndverkere stadig gjør feil med uttaksavgift. Siden 2010 har vi hatt 112 etterkontroller og tatt inn 13,8 millioner kroner i skatt, sier underdirektør Roar Hansen i kontrollavdelingen i Skatt Sør. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.