Tømte 31 000 kubikkmeter kloakk i drikkevann

Foto: (Scanpix)

- Innsjøen er en viktig drikkevannskilde for rundt 80 000 mennesker, sier politiet.

Politiet i Hedmark politidistrikt opplyser i en pressemelding at avløpsselskapet Hias IKS har mottatt et forelegg på 750 000 kroner etter at det i nesten 4 døgn rant ut nærmere 31 000 kubikkmeter urenset kloakk i Mjøsa fra selskapets renseanlegg i Sandvikavegen i Stange.

- Etterforskning av saken startet vi på eget initiativ onsdag 21. mars 2012. Vi leste i ulike medier, og senere i en artikkel på nettsiden til Hias IKS, at selskapet i perioden torsdag 15. mars til mandag 19. mars 2012 hadde hatt et betydelig utslipp av urenset avløpsvann/kloakk i Mjøsa, sier politiadvokat Henning Klauseie.

- Kloakkutslippet førte til forurensing og tilførsel av uønskede næringssalter til Mjøsa. Innsjøen er en viktig drikkevannskilde for rundt 80 000 mennesker på Hedmarken, samt vannkilde til et betydelig antall bedrifter. Mjøsa er også mye brukt til rekreasjon og fritidsaktiviteter sier Klauseie. – Det foreligger derfor sterke allmennpreventive grunner i saken og det viser også størrelsen på forelegget opplyser Klauseie.

- Grunnlaget for forelegget til Hias IKS er at en rekke av arbeidsrutinene og sikkerhetsbarrierene ved selskapets anlegg i Sandvikavegen sviktet, slik at utslipp av 31 000 kubikk kloakk ikke ble forhindret. Videre oppdaget ikke selskapets ansatte at det var feil i anlegget ved de manuelle kontrollene i perioden. Selskapet har heller ikke fulgt opp planer for rutinemessig vedlikeholdsprogram. Politiet har vurdert det som et skjerpende moment at Hias IKS også i 2009 hadde et større utslipp som pågikk i flere dager uten at det ble oppdaget. Det forholdet ble ikke politianmeldt. Etter utslippet i 2009 ble det stilt krav til forbedring og endring av rutiner som vi mener ikke tilstrekkelig er fulgt opp sier Klauseie.

Utslippet av urenset avløpsvann i perioden 15. mars til 19. mars 2012 ble også anmeldt av Fylkesmannen i Hedmark 27. april 2012.

Les hele forurensingsloven her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag