RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tony (15) lå skadet i fjellet i fem timer

Foto: Torgeir Bråthen (Nordlys)
- Den første timen var helt jævlig.

(Nordlys) Klasseturen sist fredag ble alt annet enn et godt minne for 15 år gamle Tony Bakketun Hjelmseth.

Den aktive gutten var på tur med klassen på fjellet Kvittinden ved Finnsnes da uhellet inntraff:

- Vi var flere som herjet og lekte på fjellet. Jeg skulle ta sats og hoppe ned fra et berg, forteller Tony.

Han kom i full fart da han skulle hoppe fra berget.

- Berget var større enn det så ut som, så jeg bommet på avstanden og landet hardt med begge beina etter et hopp på noen meter ned. Dermed vrikket jeg begge anklene og fikk skader på leddbåndene.

Hovne bein
Tonys klasseforstander, Marianne Isaksen, tok raskt kontakt med 113.

- Begge beina hans var hovne og jeg mistenkte brudd, forteller Isaksen.

Ifølge læreren var klokka 12.06 da hun kontaktet 113 første gang.

- Uhellet skjedde i ulendt terreng, en god kilometer fra veien som går opp til Kistefjellet. Like ved er det ei stor eng hvor man kan lande med helikopter og mørke skyer var på vei inn. Derfor spurte jeg om de ikke burde sende ambulansehelikopter, forteller læreren.

- Hadde store smerter
Etter det Nordlys kjenner til, hadde imidlertid helikopteret brukt opp flyvetiden sin. Derfor ble ikke ambulansehelikoptret sendt på dette oppdraget.

Klokken 12.26 ble hun kontaktet av politiet, som da hadde overtatt ledelsen av aksjonen. Deretter gikk det nesten en time før læreren ble kontaktet av Røde Kors, som var i ferd med å stable sammen et mannskap med frivillige.

Tre timer etter at Tonys lærer ba om hjelp første gang, var omsider tre frivillige fra Røde Kors ved fjellveien. Herfra måtte de ta seg videre med ATV, før de måtte gå til fots det siste strekket frem til den skadde unggutten.

- Den første timen var helt jævlig og jeg hadde store smerter. Men vi hadde is på beina mine, så smertene ble dempet, forteller Tony.

15-åringen ble fraktet på båre i det ulendte terrenget og frem til ATV-en. Nå skulle den medtatte gutten endelig få komme seg til lege og finne varmen. Men like etter, klokken 16.55, ble Tonys lærer oppringt av de frivillige fra Røde Kors: ATV-en sto bom fast i snøen.

Sendt til Harstad
Tonys mor og stefar ventet bekymret ved bommen litt lengre ned. De hadde fått nok etter snart fem timer frem og tilbake - og tok affære. Stefaren kjørte sin Mercedes oppover den dårlige veien for å komme dem i møte. Sammen med de tre frivillige bar stefaren Tony flere hundre meter til Mercedesen, før de kunne sette kursen mot legevakta på Finnsnes.

- Han frøs og skalv av smerter, forteller stefaren, Hugo Nordnes.

Vel inne på legevakta var beskjeden klar: Du skal til Harstad. Dermed ble Tony sendt med ambulanse, skyssbåt og ambulanse igjen.

- Fra Tony ble skadet til han var på sykehuset i Harstad gikk det nesten ti timer. Det skulle ikke være nødvendig hvis systemet hadde fungert. Jeg trodde vi hadde en nødetat nettopp for å ta hånd om situasjoner som dette, sier stefaren.

Hopper rundt på krykker
Han og moren, Kirsti Bakketun Nordnes, er sterkt kritiske til at det ikke ble sendt ambulansehelikopter eller ambulanse allerede da den første meldingen kom inn til 113.

- Denne episoden var helt forferdelig. Vi visste ikke hvor alvorlig situasjonen var. Samtidig fikk vi hele tiden beskjed om at hjelpen var på vei, selv om den ikke var det, sier moren.

I dag, fire dager etter hendelsen, hopper Tony rundt på krykker. I verste fall er leddbåndene i begge beina avrevet. Fotballturneringa i Østersund om to uker må han følge som tilskuer.

- Turneringa i Sverige er det som bekymrer ham mest akkurat nå, sier stefaren, Hugo Nordnes.

Verken Nordlys eller Folkebladet, som omtalte saken først i dagens papirutgave, har lyktes med å få en forklaring fra AMK.

Koordinert fra Tromsø
Arnold Nilsen, regionlensmann i Lenvik, bekrefter at politiet tok over ledelsen av redningsaksjonen som lokal redningssentral (LRS).

Dette ble imidlertid koordinert fra Troms politidistrikts operasjonssentral i Tromsø, ikke fra Finnsnes.

Nordlys har foreløpig ikke fått tak i operasjonslederen som var på jobb da ulykken inntraff fredag. Morten Pettersen, fungerende politistasjonssjef, har heller ikke besvart Nordlys' henvendelse.

Joachim Danielsen i Finnsnes Røde Kors beskrev fredag forholdene i fjellet som utfordrende.

- Det var en del snø og myr, så vi slet litt med ATV-en, uttalte Danielsen til Nordlys.

Les flere saker fra Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere