Skjeggkre-krangel: Blogger Jørgine Massa Vasstrand, alias Funkygine, vil ha 10 prosent prisavslag for skjeggkre. - Jeg har vært rimelig hysterisk.

- Det var ganske ubehagelig og vi skjønte at det var en helt annen problemstilling enn da vi trodde da vi kjøpte bolig og vi skjønte vi måtte selge bolig videre med skjeggkre og ikke sølvkre, sa blogger Jørgine Massa Vasstrand i Oslo tingrett.

Mandag morgen møtte bloggeren Funkygine alias Jørgine Massa Vasstrand (29) og ektemannen, fotballspiller Morten Sundli (28) i Oslo tingrett. I rettssalen sto også barnevogna med den lille sønnen som paret fikk i juli. Pappa Sundli tok seg av sønnen mens han var våken. Gutten sov imidlertid godt gjennom advokatenes presentasjon av saken for retten.

- Det har vært veldig belastende. Vi har hatt skjeggkre i senga vår og i senga til de to største ungene og da den minste ble født ble jeg ganske hysterisk for at han ikke skulle få skjeggkre i senga. De sies at det ikke er skadedyr men man vet jo ikke så mye om det, men vi har en liten en som krabber rundt og putter alt i munnen så jeg har vært rimelig hysterisk.

- Privat problem

Vasstrand fortalte også at venner og kjente har ristet klær og ting ekstra godt etter besøk hos dem, fordi de har vært redd for å ha tatt med seg skjeggkre hjem.

Hun sa også at hun ikke opplever mediefokuset knyttet til denne saken som hyggelig.

- Det er et relativt privat problem, sa hun i retten. Vasstrand og ektemannen har ikke ønsket å kommentere saken til media i Oslo tingrett.

- Opplever problemet som minimalt

- Vi er enig om at skjeggkre omtales som skadedyr, men som motparten er enig om, så gjør de faktisk ikke noe skade, sa advokaten til selger.

-Reklamasjon fem måneder etter at man fikk informasjon om skjeggkre er for sent og videre at det kravet om prisavslag er satt alt for høyt, sa advokat Aurora Bjørnvold Assev som representerer kvinnen som har solgt leiligheten.

Vasstrand (29) og ektemannen har saksøkt selgeren av leiligheten de kjøpte på Torshov i Oslo i 2017 for 5,5 millioner kroner.

Selgeren fortalte i Oslo tingrett at hun hadde levd med det hun trodde var sølvkre siden hun flyttet inn i 2001 da blokka var ny.

- Vi antar at sølvkre kom inn med flyttelasset, sa kvinnen i retten. Sølvkre hadde vært en problematikk i mange år, men først etter at leiligheten var solgt ble hun klar over at det også var skjeggkre i leiligheten.

Selgeren flyttet til en annen leilighet i samme borettslag i april. Der var det opplyst om skjeggkre.

- Jeg var overbevist om at han (personen som selger i denne saken kjøpte av) mente sølvkre og ikke skjeggkre, sa kvinnen i retten.

Hun har i mange år vært engasjert i bekjempelsen av kre i borettslaget, og er det fremdeles.

- Jeg har opplevd problemet rundt kre som minimal og lite forstyrrende og gjør det også i dag. Alle i borettslaget har skjeggkre i dag. Jeg kjenner ingen som ikke har det, sa hun.

- Hadde jeg visst om skjeggkre så hadde jeg opplyst om det. Jeg føler også at allmennkunnskapen om skjeggkre har eksplodert i 2018. I 2017 var det nesten ingen som visste om det, sa hun.

- Jeg har bodd med kre i 17 år og klarer ikke å se den store forskjellen på kre. Jeg vet ikke når det gikk fra å være sølvkre til skjeggkre, sa hun.

Vil ha 10 prosent prisavslag

Men det er altså forskjellen mellom sølvkre og skjeggkre som gjør at blogger Vasstrand vil ha dekket det hun og ektemannen mener er en verdireduksjon på leiligheten, som følge av skjeggkre-bestanden.

Paret 10 prosent prisavslag og dekning av kostnader - tilsammen 634.000 kroner. I dette beløpet ligger en estimert kostnad på 61.250 kroner for å få bestanden av skjeggkre ned til et såkalt akseptabelt nivå i leiligheten.

- Vi må jo selge leiligheten videre med skjeggkre, sa Vasstrand og mente at 10 prosent rabatt derfor er akseptabelt.

- De vi har snakket med sier at vi vil få problemer med salg fordi mange ikke har lyst å kjøpe leilighet med et sånt problem, sa hun i retten. Paret er nå i gang med å bygge hus på Jessheim og vil selge leiligheten når huset står ferdig.

Selger mener primært at reklamasjonen kom for sent. Paret kjøpte leiligheten med overtakelse i juli 2017. Selger hadde informert om at det var sølvkre i leiligheten.

- Vi trodde det var sølvkre knyttet bare til baderommet, men nå er det skjeggkre og absolutt i hele leiligheten. Vet du hvor du skal se, så ser du dem, sa bloggeren.

I september kom det informasjon i borettslaget om at det også kunne være skjeggkre i borettslaget, og i november slo en rapport fast at det var skjeggkre i leiligheter i borettslaget. Vasstrand sa i retten at de ikke oppdaget skjeggkre i leiligheten før i desember 2017.

Paret reklamerte i februar 2018 - sju måneder etter at leiligheten ble kjøpt. Selger mener det ikke var i rimelig tid.

- Hvis det var tidsnok, vil vi akseptere at det foreligger en mangel som ikke er informert om, sa advokat Aurora Bjørnvold Assev som er selgers prosessfullmektig, men konkluderte altså med at summene som bloggeren og ektemannen opererer med, er alt for høye.

14 voksne skjeggkre

Med hjelp fra profesjonell skadedyrbekjemper la paret ut limfeller i leiligheten for å fjerne skjeggkre. Vasstrand fortalte i retten at det hadde vært vanskelig å ha ut feller og gift for å fjerne skjeggkre samtidig som en liten gutt krøp rundt på gulvet.

- Det ble lagt ut 36 limfeller i 41 døgn. Det ble fanget 95 skjeggkre, hvorav 14 av dem var voksne individer eldre enn 1,5 år gamle. Ut fra dette ble det konstatert at det i boligen var en godt etablert og reproduserende skjeggkre-populasjon i boligen, sa paret advokat, Stian Schie i Oslo tingrett.

- Det har vært saker og skjeggkre tidligere også, sa advokaten i retten og viste til en sak mellom et forsikringsselskap og borettslaget der skjeggkre var tema. Poenget var å vise at det har vært kjent at det har vært skjeggkre i bygården.

Schie viste også til tidligere boligkjøp der skjeggkre har ført til prisreduksjon og heving av kjøp. Ved flere tilfeller har prisavslaget ligget på 10 prosent.

Advokat Bjørnvold Assev anerkjente at skjeggkre i boligen vil være en mangel som medfører prisavslag, men mener at et prisavslag på 10 prosent er urimelig for en leilighet i Oslo. Selger mener også at leiligheter i borettslaget ikke har falt 10 prosent i pris etter at det ble kjent at det var skjeggkre i bygården.

Borettslaget der Vasstrand og Sundli bor, har inngått avtale med skadedyrfirma og skal etter planen bekjempe skadedyrene i februar/mars. Partene er enige i at selger ikke skal betale for en skadedyrbekjempelse som borettslaget betaler for.