RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toppbyråkrat og terrorsjef trekker seg som «tempelridder»

Øistein Knudsen jr. (innfeldt) ble i 2013 utnevnt til ekspedisjonssjef for avdeling for krisehåndtering og sikkerhet i Justis- og beredskapsdepartementet.
Øistein Knudsen jr. (innfeldt) ble i 2013 utnevnt til ekspedisjonssjef for avdeling for krisehåndtering og sikkerhet i Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Montasje Nettavisen (Det norske Priorat av den Militære og Hospiltale Orden av St. Lazarus of JeruzalemPrioratet St. Olav NORWAY / Justisdepartementet)
Sist oppdatert:
Ekspedisjons- og terrossjef Øistein Knudsen jr. i justisdepartementet trekker seg som religiøs «tempelridder» etter VG-oppslag.

På jobb leder han justisdepartementets kamp mot terror. På fritiden har han vært sjef for en gammel korstogsorden. Det skriver VG og VG Nett.

Øistein Knudsen jr. ble i 2013 utnevnt til ekspedisjonssjef for avdeling for krisehåndtering og sikkerhet i Justis- og beredskapsdepartementet.

Det gjør ham til ansvarlig for den såkalte Krisestøtteenheten, som skal være sekretariat for Kriserådet. Rådet er et sivilt situasjonssenter med døgnkontinuerlig beredskap opprettet etter terrorangrepet 22. juli og har blant annet ansvar for å lede minutt til minutt-arbeidet knyttet til terrorangrep mot Norge, for eksempel fra religiøse fanatikere, skriver VG og VG Nett.

I det private har Knudsen ledet St. Lazarus-ordenen – Den norske Lazaritterforeningen. Dette er en norsk/nordiske gren av den gamle tempelridderordenen The Military and Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem.

I går kveld sendte Knudsen en mail til VG med beskjed om at han trekker seg fra ordenen.

Han fremholder at han for seks år siden informerte departementet om sin tilknytning til ordenen.

- Øistein Knudsen Jr. har helt fra begynnelsen informert departementet om sitt medlemskap og verv i St Lazarus Orden. Departementet tar til orientering at han selv har valgt å tre ut av ordenen, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Om Hospitalridderordenen St Lazarus (kilde: http://www.stlazarusnorway.com)
Hospitalridderordenen St Lazarus hadde sin opprinnelse i tidlig middelalder. Det ble på denne tiden behov for både å beskytte og pleie pilegrimer på vei til eller under opphold i Jerusalem. Den mest kjente Ordenen fra denne tiden er Tempelridderordenen, og St. Lazarus Ordenen sprang ut fra denne. Lepra var utbredt i Midt Østen, og flere av Tempelridderne og pilegrimene fikk denne forferdelige sykdommen.

Det ble opprettet et fristed for de med lepra (spedalske) ved foten av Carmelberget i 1098, St. Basil Leprosarium , hvor Tempelriddere som hadde fått lepra pleiet riddere og pilegrimer som var kommet lenger i sykdomsbildet enn de selv var. Denne gruppen søkte tidlig beskyttelse under helgenen St. Lazarus, og benyttet dette navnet på sin videre virksomhet. St. Lazarus Ordenen er nevnt i skrifter fra årene 1106-1116.

St. Lazarus Ordenen er i dag etablert i mange land i Europa, USA, Canada og Sør Afrika.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere