Toppløs aktivist brenner Koranen

En aktivist fra FEMEN (bildet) har lagt ut en video av seg selv hvor hun kler av seg på overkroppen og brenner et eksemplar av Koranen. Kvinnen hevder å være fra gruppen FEMEN, som er en kvinnelig aktivistgruppe som demonstrerer toppløs. FEMEN har hatt en rekke aksjoner i Ukraina, Hviterussland og Russland.

En aktivist fra FEMEN (bildet) har lagt ut en video av seg selv hvor hun kler av seg på overkroppen og brenner et eksemplar av Koranen. Kvinnen hevder å være fra gruppen FEMEN, som er en kvinnelig aktivistgruppe som demonstrerer toppløs. FEMEN har hatt en rekke aksjoner i Ukraina, Hviterussland og Russland. Foto: FEMEN/LiveLeaks (skjermdump)

Hetser muslimer med Koran-brenning etter terrorangrepet. - Det er klart dette provoserer, sier fransk forsker.

21.01.15 21:18

Muslimer i Frankrike har reagert med sinne etter at en tunisisk aktivist fra gruppen FEMEN filmet seg selv brenne et eksemplar av Koranen. Kvinnen, som selv hevder å være muslim, var toppløs i videoen og hadde skrevet nedsettende ord om Koranen på sitt nakne bryst.

Koranbrenningen er en reaksjon på forrige ukes terrorangrep i Paris som krevde 17 menneskeliv. Filmen er lagt ut på Internett.

- Dette er en unødvendig provokasjon. Selvsagt blir franske muslimer provosert av dette, sier den franske forskeren Franck Orban, som er førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold, til Nettavisen.

- Nå har det muslimske miljøet i Frankrike tatt et standpunkt hvor de er solidarisk med resten av befolkningen. Samtidig vil enhver form for reaksjon fra muslimer tolkes som en radikal holdning, noe det ikke er så stor toleranse for i Frankrike. I fjor økte antall angrep mot muslimer med 30 prosent, og det innvandringsfiendtlige partiet Nasjonal Front har fått stor oppslutning på meningsmålinger, sier Orban.

- Det er et sted mellom tre og fem millioner muslimer i Frankrike. De aller fleste er født og oppvokst i Frankrike, påpeker Orban.

«De fikk som fortjent»
Samtidig ser det ut til at samholdet etter terrorangrepet er i ferd med å slå alvorlige sprekker. Mange muslimske skoleungdommer ved flere skoler i de fattige forstedene til Paris nektet å være stille da terrorofrene i satirebladet Charlie Hebdo og ofrene i kosher-forretningen i Paris skulle hedres med ett minutts stillhet i forrige uke.

Ved en videregående skole i Seine-Saint-Denis nektet hele 80 prosent av elevene å være stille, ettersom tegnerne ved Charlie Hebdo «fikk som fortjent» etter å ha publisert karikaturer av profeten Mohammed, skriver The Times. En elev i byen Lille i nordlige Frankrike skal ha truet å «drepe en lærer med en kalasjnikov» da læreren ba om stillhet.

- Dette er ungdommer som ikke kjenner seg igjen i den samfunnsmodellen som fremmes i mediene. De tror faktisk at kampene til disse tre terroristene er legitime, og at de slåss mot et korrupt samfunn hvor den franske republikk er byttet ut med renhetsidealet til radikale islam, sier Orban.

Den omstridte Florida-pastoren Terry Jones (bildet) brente Koranen i 2011. Det skapte sinne over hele den muslimske verden, og resulterte blant annet i en demonstrasjon som endte med et angrep mot FNs kontorer i Mazar-i-Sharif, Afghanistan. Den norske oberstløytnanten Siri Skare ble drept i angrepet. Foto: Mark Taylor (Wikimedia Commons)

- Forstedene er en kruttønne
Orban sier at den franske staten har gjort altfor lite med å håndtere den spente situasjonen for de muslimske minoritetene i Paris’ fattige forsteder.

- Disse forstedene er en kruttønne, sier han.

- De siste årene har det som i utgangspunktet var et sosialt og økonomisk problem, utviklet seg til et politisk tema med kulturelle og etniske undertoner. I 2005 var det hovedsakelig snakk om et opprør mot statens manglende engasjement, sier Orban.

Orban henviser til ungdomsopptøyene i fattige franske forsteder i 2005, hvor det var massive sammenstøt mellom minoritetsungdom og politi.

- I 2005 så man helt klare tegn på at noe var i ferd med å skje. Men da var det bare et sosialt og økonomisk problem. Dette fikk utvikle seg til noe mer fordi det ikke ble håndtert i tide, sier Orban.

- Dette har utviklet seg til et spørsmål om hvordan en fordreid versjon av islam plukkes opp og brukes til å indoktrinere og manipulere desperate ungdommer. Det er hjerteskjærende å se at unge mennesker foretrekker en radikal ideologi som foretrekker drap og martyrstatus, fremfor en framtid med familie og jobb.

«Frihet, likhet og brorskap»
Den franske utdanningsministeren har kalt inn ledelsen i den franske utdanningsetaten til et møte etter at elever fra muslimske familier nektet å hedre terrorofrene med ett minutts stillhet. Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem har også skrevet et brev til utdanningsetaten for å minne dem på oppgaven om å fremme verdier som «frihet, likhet og brorskap» i kjølvannet av terrorangrepet.

Statsminister Manuel Valls slutter seg til utdanningsministeren, og beskriver religiøs spenning ved franske skoler som en enorm oppgave for den franske regjeringen.

Onsdag trykkes det tre millioner eksemplarer av Charlie Hebdo. Satirebladet har vanligvis et opplag på mellom 40.000 og 60.000. Orban tror ikke at den siste utgaven akkurat vil styrke samholdet mellom den muslimske minoriteten og den franske befolkningen for øvrig.

- Det er en splittelse mellom konsensus av republikanske verdier og mindretallet som anser karikaturene som en provokasjon. Så det er klart at denne siste utgaven ikke hjelper. Vi er nå i en fase hvor et samfunn igjen må bli enig om hva man skal være enige om. Hva kjennetegner de grunnleggende verdiene i et samfunn? Da står ytringsfrihet og pressefrihet helt sentralt, sier Orban.

Franck Orban Foto: Hioa

Debatt om skjerpede tiltak
Orban sier det nå pågår en debatt i Frankrike om hvilke nye tiltak som eventuelt skal iverksettes som følge av terrorangrepet.

- På den ene siden er man fristet til å skjerpe inn det repressive apparatet, som går på lovverk. Det vil si å innføre større innreise- og utreisekontroll og ha egen reisesjekk for terrormistenkte. Det har også vært snakk om å holde islamister isolert i fengsel, slik at de ikke radikaliserer andre i fengselet.

- På den andre siden har du dem som sier at det viktigste for staten nå, er å vinne tilbake disse forstedene. Den franske republikken er basert på sekularitet, men vi lever nå i en verden hvor religion har fått større tyngde. Hvordan finner man et kompromiss mellom republikanske verdier på den ene siden og den rollen som religion skal ha i samfunnet på den andre siden? Det er et utrolig vanskelige spørsmål for en sekulær stat, sier Orban.

- Det finnes nok miljøer i Frankrike som er fristet til å ha en fransk patriotslov, men dette vil begrense personlig frihet, sier forskeren.

Orban henviser til den amerikanske Patriot Act, som er en rekke lover som ble innført i kjølvannet av terrorangrepene i USA i 2001. Loven har til hensikt å avskrekke og straffe terrorister i USA og verden for øvrig. Loven har vært svært omdiskutert, ettersom den blant annet ga politimyndighetene større frihet til å overvåke og pågripe terrormistenkte uten siktelse og rettergang.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.