*Nettavisen* Nyheter.

Toppmøte om pensjon i Stockholm

Stockholm (NTB-TT): Hvordan få folk til å bli lenger i arbeidslivet? Det var det store spørsmålet da statsministrene fra Norden, Baltikum og Storbritannia var samlet til seminar i Stockholm torsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fortalte forsamlingen på Fotografiska Museet i Stockholm om det nye pensjonssystemet som ble innført i Norge i fjor. Mens den norske pensjonsalderen tidligere var 67 år, kan nordmenn nå fritt velge når de vil gå ut i pensjon etter at de har fylt 62 år, forklarte han.

- Vi har ikke lenger noen offisiell pensjonsalder. Den som går i pensjon tidlig, får en relativt lav pensjon i mange år, mens den som venter til 70 eller 75 års alder, kan få en svært høy pensjon, sa Jens Stoltenberg.

Han presiserte at deler av offentlig sektor står utenfor ordningen.

Island har et lignende system som det norske, og en undersøkelse fra OECD viser at nordmenn og islendinger er blant dem som venter lengst med å gå ut i pensjon i den rike delen av verden.

Storbritannias statsminister David Cameron sa i sin tale til forsamlingen i Stockholm at han var overbevist om at fleksible pensjonsordninger ville være riktig vei framover. Men sterke fagforbund i offentlig sektor er et problem, advarte han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.