RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toppolitiker under angrep

Foto: MOHAMED DAHIR (AFP)
Sist oppdatert:
Pirater sverger hevn over USA. Mandag ble kongressmedlemmet Donald Payne beskutt under sitt besøk i Mogadishu.

Det amerikanske kongressmedlemmet Donald Payne ble den første amerikanske politikeren som besøkte Somalias hovedstad Mogadishu etter det voldsomme sammenstøtet i 1993 der 19 amerikanere og rundt 1000 soldatere døde.

Da han sa farvel til Mogadishu mandag, var det til drønn av raketter som ble avfyrt mot flyplassen i det hans fly skulle ta av.

19 sivile somaliere ble skadd av de seks eksplosjonene, sier politiet i Mogadishu til Breitbart.

USA vurderer angrep
I Mogadishu møtte Payne presidenten og utenriksministeren i Somalia for å diskutere hvordan USA kan hjelpe Somalia i kampen mot pirater. Møtet skjedde dagen etter at amerikanske marinesoldater gikk til angrep på pirater, drepte tre av dem, og reddet den amerikanske kapteinen Richard Phillips som ble holdt gissel.

Phillips er én av nærmere 250 sjømenn som blir holdt som gissel av somaliske pirater. Kongressmedlemmet Payne skulle diskutere hvordan USA kan hjelpe landet med å få bukt med piratproblemet.

I USA sier militære kilder til Bloomberg at man vurderer å angripe piratenes baser på land for å hjelpe somaliske myndigheter med problemet. Samtidig ønsker man å hjelpe myndighetene i landet med å trene opp en kystvakt. Kilden sier at enhver aksjon må gjøres med støtte fra somaliske myndigheter. USA ønsker ikke en gjentakelse av militæraksjonene på 90-tallet som krevde 42 amerikanske liv.

Den 74 år gamle demokraten hadde med seg seks livvakter under besøket. I tillegg sørget soldater fra African Union (AU) for sikkerheten til den 74 år gamle demokraten i landet som ennå er herjet av borgerkrig.

Truer med massedrap
Det diplomatiske forsøket for å stoppe piratvirksomheten, ble overskygget av soldatenes angrep søndag. Somaliske pirater sverger nå hevn, og varsler nå målrettede angrep mot amerikanske og franske skip i området. Sist uke var det franske soldater som drepte pirater for å frigi en fransk yacht.

– Franskmennene og amerikanerne vil få angre på at de begynte med disse drapene. Vi dreper ingen, vi bare krever løsepenger. Fra nå av skal vi gjøre noe med alle vi anser som franske eller amerikanske, sier piraten Hussein på satellittelefon til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier at drapene på hans kolleger ikke vil få noen innvirkning på arbeidet.

Andrew Mwangura i det Østafrikanske assistanseforbundet for sjøfarere sier til Reuters at de militære angrepene trolig vil gjøre piratvirksomheten mer voldelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere