RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toppolitikere lar seg overvåke på Twitter

Ifølge Aftenposten har samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) postet 728 Twitter-meldinger med stedsdata de siste 15 månedene.
Ifølge Aftenposten har samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) postet 728 Twitter-meldinger med stedsdata de siste 15 månedene. Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stortingspolitikere har sendt hundrevis av meldinger på Twitter og Instagram som forteller hvor de er.

- Sjokkerende at toppolitikere ikke er mer bevisst over informasjonen de sprer om seg selv, sier sikkerhetsekspert.

Ifølge en kartlegging som Aftenposten har gjort ved hjelp av dataverktøyet Creepy, la samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i løpet av 15 måneder ut hele 728 Twitter-meldinger med stedsdata. På den måten har han gjort det mulig å finne ut hvor han bor og beveger seg både i jobbsammenheng og på fritiden.

Solvik-Olsen sier i en kommentar til NTB at han verken bor eller jobber på hemmelig adresse, og at denne informasjonen ikke på noen måte blir avslørt.

Via sin informasjonssjef sier Solvik-Olsen at han lenge har vært en aktiv bruker av sosiale medier, og at han har et bevisst forhold til bruken av den typen kanaler.

Sikkerhetsspesialist og teknisk leder Stein A.J. Møllerhaug i Digital Bevisanalyse AS stiller seg undrende til dette.

– Jeg er sjokkert over at toppolitikere ikke har et mer bevisst forhold til hva de sprer av åpne lokasjonsdata om seg selv, og velger å tro at Solvik-Olsen ikke vil la seg intervjue fordi avsløringen av dette er litt for flaut, sier han.

Møllerhaug råder norske politikere til å være svært varsomme med bruk av stedsdata i sosiale medier og sier dette er materiale som kan utnyttes både av terrorister, fremmed etterretning og mentalt ustabile personer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere