*Nettavisen* Nyheter.

Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»

Oberstløytnant Alexander Vindman fra USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC) forklarte seg på tirsdag om den omstridte telefonsamtalen mellom president Donald Trump og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Oberstløytnant Alexander Vindman fra USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC) forklarte seg på tirsdag om den omstridte telefonsamtalen mellom president Donald Trump og den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var upassende, sa et av vitnene i riksrettsgranskingen i USA tirsdag. Følg høringen direkte her.

19.11.19 21:03

Oberstløytnant Alexander Vindman sier at han rapporterte samtalen fordi han følte det var hans plikt. Vindman er den øverste Ukraina-eksperten i USAs nasjonale sikkerhetsråd og overhørte den mye omtalte telefonsamtalen.

– Det jeg hørte, var upassende, sa han under en høring i Representantenes hus tirsdag.

Demokratene, som vurderer å stille Trump for riksrett, mener presidenten i samtalen forsøkte å presse Zelenskyj til å starte etterforskning av Joe Biden og hans sønn. Biden kan bli Trumps motkandidat i presidentvalget neste år.

Les: - Det må komme noe knusende mot Trump

Militær bakgrunn

Vindman forklarte at hans militære bakgrunn har påvirket hans syn på telefonsamtalen mellom USA og Ukrainas president.

– I militæret er det sånn at når noen overordnede ber deg om å gjøre noe, selv om det er høflig og hyggelig, så skal det ikke oppfattes som en forespørsel. Det skal oppfattes som en ordre, sa Vindman.

Han fortalte at han umiddelbart tok bekymringene rundt telefonsamtalen videre til «folkene på toppen av kommandolinjen».

Også Jennifer Williams, som er rådgiver for visepresident Mike Pence, forklarte seg under høringen. Hun beskrev samtalen som «uvanlig».

– Jeg opplevde samtalen som uvanlig fordi den inneholdt diskusjoner om det som tilsynelatende var innenrikspolitiske spørsmål, i motsetning til andre av presidentens samtaler som jeg har hørt, sa hun.

Hun forklarte at samtalen slo henne som «politisk i sin natur» og at hun la inn et referat av samtalen i visepresidentens brifingdokumenter.

– Undergravde USAs innsats

Til sammen skal ni tidligere og nåværende tjenestepersoner forklare seg under riksrettshøringene, som nå er inne i sin andre uke.

Ytterligere to vitner skal forklare seg tirsdag: Kurt Volker, som har vært USAs spesialutsending til Ukraina, og Tim Morrison, tidligere Russland-ekspert i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Høringene ledes av demokraten Adam Schiff, som kritiserer Trump for å ha «satt sine egne politiske interesser over nasjonens».

– Han undergravde vår militære og diplomatiske støtte til en viktig alliert, og undergravde USAs innsats mot korrupsjon i Ukraina, sier Schiff.

Trump nekter for å ha holdt tilbake militær bistand for å få Ukraina til å etterforske hans politiske rival Biden. Han hevder Demokratene bare vil bli kvitt ham.


Ble angrepet av Trump

Da Vindman vitnet bak lukkede dører i slutten av oktober i år, gikk Trump ut på Twitter og angrep oberstløytnanten for blant annet å være en «Never Trumper».

- Hvor mange flere Never Trumpers vil få lov til å vitne om en hel perfekt og passende telefonsamtale, når alt man trenger å gjøre er å LESE TRANSKRIPSJONEN! Jeg visste at folk hørte på samtalen (hvorfor skulle jeg ha sagt noe upassende?) som er helt ok for meg, men hvorfor så mange? skrev Trump på Twitter.

I morgen, på onsdag, er det USAs EU-ambassadør Gordon Sondland som møter til høring i Kongressen i forbindelse med riksrettsetterforskningen av president Donald Trump.

(NTB/Nettavisen)

Fakta

Fakta om riksretts-etterforskningen av Trump

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag