*Nettavisen* Nyheter.

Tør de ta denne vrien i Hardanger?

Foto: (Statnett)

Statnett inviterte til designkonkurranse av kraftmaster.

06.08.10 14:28

(SIDE2): Kraftmastene i Hardanger har skapt ekstreme reaksjoner, og stadig flere markerer sin uenighet med vedtaket om å bygge en 420 kV luftledning fra Sima til Samnanger.

Statnett har imidlertid stått på sitt, og senest fredag hevdet de at sjøkabler uansett ikke er et alternativ.

Les saken: Tok tre måneder å reparere sjøkabel

Statnett har også søkt konsesjon for å bygge en ny 420 kV kraftledning mellom Narvik og Balsfjord. Ledningen skal være viktig for å sikre strømforsyningen i Nord-Norge nord for Narvik.

I februar gikk de i forbindelse med denne ut med en designkonkurranse. Målet er at de på Heia, som er et område med sterke samiske tradisjoner, beliggende på grensen mellom Målselv og Balsfjord innimellom de tradisjonelle mastene skal sette opp en spesialdesignet mast.

Denne skulpturmasten vil ifølge Statnett bidra med et positivt tilskudd til disse omgivelsene.

I utlysningen av konkurransen skriver Statnett også følgende om sin intensjon når de bygger kraftlinjer:

Vanligvis vil det være ønskelig at en kraftledning i størst mulig grad går i ett med landskapet. Betydelig arbeid legges ned i å finne den ledningstraseen som gir minst silhuettvirkning og unngå nærhet til stier og ferdselsveier generelt. Mange steder kamufleres master og liner med maling eller matting og isolatorer lages i komposittmateriale for å unngå refleksjon fra sollys.

Om kraftlinjemotstanderne i Hardanger er enige i at denne følges er usikkert. Vi tipper uansett temperaturen i debatten må senkes seg ganske mange grader før en tilsvarende konkurranse utlyses for kraftlinjen gjennom Hardanger.

Designkonkurransen som nylig ble avsluttet har imidlertid vært en stor suksess med hele 56 innsendte forslag til designmaster.

Du kan se alle forslagene her

– Vi er glade for at vi har fått inn så mange bidrag og ser frem til å gå grundigere igjennom dem, sier konserndirektør og juryformann Håkon Borgen i Statnett. Juryen har foreløpig ikke tatt stilling til hvilke forslag som er godkjent og hvilke som eventuelt må avvises, skriver Statnett på sine nettsider.

Etter planen skal juryen ha kåret en vinner til høsten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.