Tør du å hoppe her?

Foto: Foto: Kjell Herskedal/Scanpix

Fra mandag av kan du stå nærmere stupet enn noen gang.

21.06.10 06:14

Bruderovet og spranget over juvet ble utgangspunktet for en av Norges mest besøkte attraksjoner.

Gudbrand stjal bruden og fikk lensmannen på nakken. Redningen ble et fryktinngytende juv, der rømlingen hoppet over og reddet seg unna lovens lange arm, ifølge sagnet. Mandag blir det offsiell åpning av det nye utsiktsanlegget med kafe og servicebygg på stedet, et halvt årtusen etter det berømte spranget.

Kaotisk med mange skuelystne
Hvert år svinger mellom 200.000 og 300.000 veifarende innom Gudbrandsjuvet ved Valldøla i Norddal kommune. Med så mange skuelystne har det til tider vært kaotisk på riksvei 63. Nå blir det mer ordnede forhold.

På topp ti-lista
- Vi er veldig stolte av dette anlegget. Gudbrandsjuvet er på topp ti-lista over attraksjoner på turistveiene, og nå er det investert rundt 40 millioner kroner i ny parkeringsplass, utsiktsinstallasjon, kafe og servicebygg, sier Grete Kongshaug, strekningsansvarlig for Geiranger-Trollstigen i Statens vegvesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jensen & Skodvin Arkitektkontor har tegnet anlegget. De har også tegnet Juvet landskapshotell like ved, som har fått mye presseomtale.

Satser store summer
Statens vegvesen har de de siste årene satset store summer på turistveiene, i fjor med drahjelp fra statlige tiltaksmidler. Gudbrandsjuvet er en av åtte nye turistveitiltak i 2010, og målet er at Geiranger-Trollstigen - med Gudbrandsjuvet som stoppested - offisielt skal bli en del av Nasjonale turistveger.

Seks strekninger har denne statusen i dag. Geiranger-Trollstigen er én av 12 som er under planlegging. I 2016 skal satsingen på turistveinettet være i mål. Trollstigplatået, Gjende og Vøringsfossen er blant de mest kjente stoppestedene.

- Bidrar til lokal næringsutvikling
- Vi gjør dette for å legge bedre til rette for bilturismen. Målet er å markedsføre Norge som et attraktivt ferieland, men også bidra til næringsutvikling ute i distriktene, sier Kongshaug til Nettavisen og forteller at kafeen ved Gudbrandsjuvet drives av et lokalt bygdeutviklingslag.

Tilbyr juving med våtdrakt
En av dem som driver næring i området er Magnus Sandnes i selskapet Valldal naturopplevingar. Siden 1995 har de drevet med rafting i Valldøla. Nå kan de også tilby juving 100 meter nedenfor Gudbrandsjuvet. Når vannføringen ikke er for stor, kan du rapellere ned juvet, svømme rundt og kjenne på kreftene som Gudbrand overvant med sitt sprang.

- Alle får på seg neoprendrakter, hjelm og vest, sier Sandnes.

Selve Gudbrandsjuvet beskriver han slik:

- Det er en kjempestor jettegryte. Det er 15 meter ned til vannoverflaten, og 15 meter dypt. Det er mye krefter i sving når vannet jobber seg nedover.

Det er samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) som skal forestå den offisielle åpningen mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.