*Nettavisen* Nyheter.

Tør du se denne?

John Simm og Philip Glenister spiller hovedrollene i BBCs suksessserie. Foto: (NRK)

La deg ikke skremme av det sinnssyke plottet, «Life on Mars» er en serie du bare må se.

26.03.10 09:48

Life on Mars - Storbritannia 2006. Sjanger: Krim. Med: John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews og Marshall Lancaster. Premiere NRK 08.01 kl. 21.30.

Klikk på bildet for å forstørre.

(SIDE2): Det har vært en skikkelig kjip dag på jobben for avdelingssjef Sam Tyler i manchesterpolitiet. Først må han slippe hovedmistenkte i en seriemordersak fordi han tilsynelatende har alibi, så blir kjæresten hans kidnappet av samme seriemorder, før Sam selv blir utsatt for en alvorlig bilulykke.

For å virkelig toppe dagen våkner han ikke opp på sykehus, men på en parkeringsplass i 1973, 33 år før sin egen tid.

Crazy
Jepp, plottet i denne britiske serien høres helt åndssvakt ut, og det er kanskje ikke så rart at BBC brukte rimelig lang betenkningstid før de sa ja til prosjektet. Men siden et par modige sjefer sa OK, har BBC kunne le hele veien til banken, og for ikke å snakke om diverse prisutdelinger. Serien har blant annet både BAFTA'er og en Emmy for beste internasjonale dramaserie på skrytehylla, og det ble i fjor laget en amerikansk versjon av serien som for øvrig vises på TV 2 senere i år.

Det er dermed mange grunner til å gi denne perlen av en serie en sjanse til tross for et noe merkelig utgangspunkt for handlingen, det fungerer nemlig strålende.

Kjipe tider
Etter at Sam våkner opp i 1973 finner han ut han fortsatt er politimann, en nyinnflyttet førstebetjent under den brutale, overhøvlende og usjarmerende avdelingssjefen Gene Hunt. Mens Sam forsøker å bestemme seg for om han er blitt gal, ligger i koma (har hører stadig stemmer som kan tyde på dette) eller om han faktisk rett og slett er en tidsreisende, må han også tilpasse seg politietterforskning anno tidlig 70-tall.

Dette er nemlig ikke noe nostalgisk tilbakeblikk til en rosenrød tid à la «Med hjarte på rette staden», dette er den skitne storbyen Manchester, i en tid der det var akseptabelt å banke tilståelser ut av folk, plante bevis og være generelt ufin mot kvinnelige kollegaer. Da kriminalteknikken fortsatt var på et utrolig amatørmessig nivå, og vitner måtte identifiserer skurkene ansikt til ansikt i politikantina, og kvinnelige politibetjenter var til for å vaske cellene og ambulansesjåfører kunne fint lite annet enn å kjøre bil.

Realistisk
De utrolige forskjellene mellom Sams egen tid og hans nye virkelighet er både fantastisk morsom og utrolig frustrerende og slikt blir det bra TV av. På linje med «Mad Men» på Viasat 4 blir man sugd inn i en utrolig fascinerende og annerledes tid som tross alt fant sted for ikke så veldig lenge siden.

Skuespillerne og settingen er utrolig realistisk og her finner du lite av det glatte, funky og kule 70-tallet vi oftest får presenter på film og TV.

Krimsakene Sam må løse samtidig som han forsøker å komme seg tilbake til sin egen tid/ut av koma er gode og spennende, samt at den røde tråden får deg til å ville se neste episode.

Jeg anbefaler «Life on Mars» på det varmeste!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.