*Nettavisen* Nyheter.

Tor Mikkel Wara: - Jeg må få være en støttende partner i en situasjon som er kritisk

Samboeren Laila Anita Bertheussen tiltalt:

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara er fornærmet part i saken. I perioden 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble han utsatt for en rekke ubehagelige hendelser han selv har karakterisert som «ille» og «alvorlig». Bildet er fra retten tirsdag.

Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara er fornærmet part i saken. I perioden 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble han utsatt for en rekke ubehagelige hendelser han selv har karakterisert som «ille» og «alvorlig». Bildet er fra retten tirsdag. Foto: Jil Yngland / NTB

Ble aggressiv i retten da han ble pepret med spørsmål av statsadvokaten. Tor Mikkel Wara mener hans samboer ikke har gjort det hun er anklaget for.

17.09.20 15:42

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tor Mikkel Waras egen samboer, Laila Anita Bertheussen, er tiltalt for en rekke forhold, deriblant den alvorlige straffebestemmelsens paragraf 115 som går på angrep mot demokratiet ved å sende trusselbrev til ham, da han var justisminister, og andre Frp-topper.

- Pågripelsen kom som et sjokk og overraskelse, sa Wara helt innledningsvis av sin forklaring i Oslo tingrett torsdag.

- Jeg mener hun ikke står bak. Det er usannsynlig.

Wara presiserer at det innledningsvis av etterforskningen bare var snakk om en bilbrann 10. mars Bertheussen var anklaget for. Han sier også at han ikke på noe tidspunkt følte seg utrygg, selv om han ble utsatt for flere ubehageligheter, trusler og hærverk fra desember 2018 til mars 2019.

Dette var fordi han hele tiden hadde livvakter.

Her kan du lese mer om straffesaken mot Bertheussen.

Fakta

Fakta om tiltalen mot Laila Anita Bertheussen

Klikk på bildet for å forstørre. Laila Anita Bertheussen forklarte seg stående på grunn av sykdom da hun var i vitneboksen i Oslo tingrett forrige uke. Hun ønsker ikke å la seg avbilde, noe som er en rettigheter hun har som tiltalt i en straffesak. Derfor bruker pressen tegninger av henne.

Laila Anita Bertheussen forklarte seg stående på grunn av sykdom da hun var i vitneboksen i Oslo tingrett forrige uke. Hun ønsker ikke å la seg avbilde, noe som er en rettigheter hun har som tiltalt i en straffesak. Derfor bruker pressen tegninger av henne.  Foto: Egil Nyhus / NTB scanpix

- Amatørmessig gjort

Nettavisen har tidligere omtalt at Wara har en lovfestet rett til ikke å forklare seg i saken mot Bertheussen siden hun er hans samboer. Torsdag var første gang Wara uttalte seg siden det ble tatt ut tiltale i januar.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for alle anklagene mot seg.

Ved flere anledninger ble det ampert i retten da statsadvokat Frederik G. Ranke stilte spørsmål til Wara. Han leste opp fra avhør, etter at Bertheussen var blitt pågrepet og siktet i saken, og ville vite om printere.

- Jeg vet ikke hvilke printere vi har i huset. Det er Laila som bruker dem, sa han.

Wara heller kunne ikke svare på om samboeren Bertheussen hadde kjøpt nye printere. I avhøret sier Wara at han og Bertheussen har snakket mye, også om at det kan ha vært andre printere i huset, etter at hun ble pågrepet. Men Wara blir lettere aggressiv når han blir spurt videre om samtalene i retten.

- Jeg synes avhøreren var utidig. Det har skjedd en ekstrem situasjon ved at hun ble pågrepet og det er en stor psykisk belastning. Det er en krisesituasjon og jeg mener vi må få holde de private samtalene for oss selv, sa Wara tydelig irritert fra vitneboksen.

- Jeg ba avhører konsentrere seg om fakta. Jeg syntes det var en merkelig måte å gjøre det på. Samtalene jeg har med Laila, etter at hun er pågrepet, vil jeg ikke snakke om. Jeg må få være en støttende partner i en situasjon som er kritisk, det inkluderer å snakke med henne om det hun har snakket om med advokat Elden. Jeg vil ikke snakke om det som har skjedd i etterkant (av pågripelsen, red. anm.).

Ved flere anledninger blir Wara tydelig irritert og aggressiv når han får spørsmål av statsadvokat Ranke. Det går på alt fra kameraovervåking, der PST tidligere har hevdet at Bertheussen sa nei til skjult kamera da de etterforsket saken og andre personlige forhold.

Han ble også tydelig irritert da Ranke spurte gjentatte ganger om Bertheussen lå i sengen da han selv våknet til lyder i eller utenfor huset natt til 6. desember, da de ble utsatt for hærverk.

Dette er viktig for påtalemyndigheten fordi de mener det nettopp var Bertheussen som var ute og tagget på husveggen og bilen. Det ble nesten en småkrangel i retten om hva han hadde sagt i avhør. I retten sa Wara at han mente å vite at hun lå i sengen da han våknet.

Klikk på bildet for å forstørre. PST mener at Laila Anita Bertheussen sendte dette brevet til Tor Mikkel Wara. Dette skal ha blitt gjort forut for 17. januar 2019. Torsdag 17. januar mener politiet at hun også tente på bosspannet ved huset til Wara. Wara var justisminister på daværende tidspunkt.

PST mener at Laila Anita Bertheussen sendte dette brevet til Tor Mikkel Wara. Dette skal ha blitt gjort forut for 17. januar 2019. Torsdag 17. januar mener politiet at hun også tente på bosspannet ved huset til Wara. Wara var justisminister på daværende tidspunkt. Foto: Politiet

Den første av flere hendelser var 6. desember 2018. Wara fikk spørsmål om hans første reaksjon av Ranke.

- Jeg tenkte at det var ganske amatørmessig gjort. Rasist på feilstavet og hakekorset var feil. Det så nesten ut som det var gjort i beruset tilstand og jeg trodde det var pøbelstreker, sa Wara.

Engasjementet og temperamentet økte betraktelig da han ble spurt om påståtte lekkasjer fra PST.

- Det er skammelig og ynkelig, tordnet Wara fra vitneboksen.

- Det første som skjer er at VG forteller om et skjult kamera som de påstår vi ikke visste om. Det var feil og avisen ble felt i Pressens faglige utvalg (PFU.

Wara trekker også frem det han mener er andre lekkasjer:

- Det er skammelig og egnet til å påvirke retten til å tegne et bilde av Laila som er vanskelig å forsvare seg mot, tordnet Wara om at dommene ble omtalt.

- Har lekkasjer påvirket din lyst til å forklare deg om private forhold? spurte Waras bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs.

- Ja, svarte Wara kort, før han la til at han hadde advart samboer Bertheussen om å oppgi helseopplysninger i avhør.

- Da havner det i avisen.

- Ikke angrep på meg personlig

Det var 14. mars i fjor Bertheussen ble pågrepet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener også at hun har utført hærverk på Wara-familiens bil og bolig ved å tagge på flere av husets vegger og blant annet hakekors på bilen.

- Mener du det var et angrep på demokratiet? spurte statsadvokat Frederik G. Ranke.

- Hva annet er det forventet at en politiker skal si? svarte Wara, med henvisning til tidligere uttalelser i media om at han hadde sagt nettopp at det var et angrep på demokratiet da han ble utsatt for det første angrepet.

- Hva skulle jeg si som justisminister? At det var et angrep på et rasistisk nettverk? Jeg anser ikke angrepet på meg som personlig. Jeg representerte Fremskrittspartiet (Frp) og anså det som et angrep på demokratiske prosesser bak Frps politikk.

I retten ble det spilt av intervjuer Wara ga til pressen i desember 2018 og 12. mars 2019. Det siste intervjuet var etter at han var blitt utsatt for fem ulike hendelser (se under for tidslinje for de ulike hendelsene).

Fakta

Tidslinje Bertheussen-saken

Wara: - Ubehagelig

I det siste intervjuet som spilles av kommer Wara med klar tale.

- Det er ubehagelig og skaper en uhygge. Men det er viktig å understreke at dette ikke må, eller bør, få påvirke det politiske virket jeg har, uttalelsene eller debatten. Det er viktig at handlingene ikke får styre dagsordenen.

- Viktig at dette ikke påvirker de politiske meningene og politiske debatten, sa Wara.

I retten torsdag sier Wara at uttalelsene han tidligere kom med er noe som er dekkende for hvordan han opplever situasjonen i dag.

Politiet mener at motivet for å begå de straffbare handlingene er at teateroppsetningen «Ways of seeing» på Black Box-teateret filmet fasaden av hjemmet deres og brukte det i stykket høsten 2018.

PST har også sjekket Facebook-søk Bertheussen har gjort på sin iPad, noe som viste at hun gjorde en rekke søk, til alle døgnets tider, på nettopp «Black Box».

Les også: Bertheussen om hærverket på boligen og bilen: - Det var et sjokk

hjemmesidene til Black Box går det frem at tema for oppsetningen var å kartlegge nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn.

I sitt innledende foredrag sa aktor, statsadvokat Marit Formo, at Bertheussens hensikt var å få handlingene til å se ut som om at det var personer bak «Ways of seeing», eller noen som sympatiserte med teaterstykket, som stod bak.

Bertheussen har også tidligere skrevet en kritisk kronikk om «Ways of seeing» i VG.

Wara kritiserte teaterstykket i sin forklaring i retten.

- Teaterstykket var ganske latterlig. På hjemmesiden skriver de «vi ser dere gjennom vinduene», «purketryner» og «kutryner». Da reflekterer jeg over hvem disse menneskene er. Det var en kynisk PR-strategi å trekke frem meg og Jens Stoltenberg som del av et hemmelig nazistisk nettverk. I tillegg stiller de (personene bak forestillingen) opp i Dagsnytt 18 (i november 2018, red. anm.). Jeg ville ikke gi disse oppmerksomhet og ment det var galt, sa Wara.

- Det var også galt av dem å ta seg inn på tomten (og filme boligen, red. anm.). Det er dyrt å annonsere, men det er billig å stille opp på Dagsnytt 18. Dette er et elendig teaterstykke og de gjorde det de kunne for å fylle huset.

Les også: Dramatisk forklaring fra Laila Anita Bertheussen om da hun så trusselbrev: - Jeg ble veldig skjelven og tårene begynte å renne

I perioden 6. desember 2018 til 10. mars 2019 ble daværende Frp-justisminister Tor Mikkel Wara, som er samboer med Bertheussen, utsatt for en rekke ubehagelige trusselhendelser.

Enkelte av dem karakteriserte han selv som «ille og alvorlig og et angrep på demokratiet».

I retten sa han at han ikke trodde han ville blitt utsatt for hendelsene dersom han ikke hadde vært justisminister.

Les også: Dette er Bertheussens dramatiske nødsamtale med politiet

Klikk på bildet for å forstørre. Laila Anita Bertheussen er tiltalt for hærverk ved å ha tagget flere husvegger og familiebilen til sin egen samboer Tor Mikkel Wara. Bildet som vises er satt sammen av tre bilder. Det til venstre viser tagging av hakekors bak på bilen, bildet i midten viser ordet «rasist» skrevet på panseret på bilen og bildet til høyre viser ordet rasist feilstavet som «rasisit» på en av husveggene.

Laila Anita Bertheussen er tiltalt for hærverk ved å ha tagget flere husvegger og familiebilen til sin egen samboer Tor Mikkel Wara. Foto: Politiet

Falsk Facebook-konto og urin i trusselbrev

I retten er det kommet frem flere oppsiktsvekkende opplysninger. Blant annet at Bertheussen opprettet en falsk Facebook-profil for å kunne slenge med leppen mot tidligere Frp-profil og statsråd Per Sandberg.

Les også: Aktor: - Fant urin i trusselbrevene til Tor Mikkel Wara og Frp-topper

Frp ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde mener trusselbrevet de mottok var skremmende og har reagert sterkt på innholdet. Smines Tybring-Gjedde var beredskapsminister i mars i fjor da hun mottok trusselbrevet. Ektemannen er profilert stortingspolitiker.

Smines Tybring-Gjedde uttalte forrige uke at hun syntes det var ekkelt å vite at trusselbrevet hun hadde mottatt inneholdt urin.

Det ble også kjent at Bertheussen kranglet med Wara om et Facebook-innlegg hun ville publisere.

Nettavisen har tidligere omtalt noen av bevisene PST mener å ha mot Bertheussen. Det er blant annet:

  • En rød tusj som er funnet i boligen.
  • Data fra helseapp som forteller om bevegelsesmønsteret hennes.
  • Fornærmede Tor Mikkel Waras egen forklaring.
  • Skriftanalyser hvor eksperter slår fast at Bertheussens håndskrift er tilnærmet lik håndskriften i minst ett av trusselbrevene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.